Wednesday, December 12, 2012

Cu Chi Tunnel, Ho Chi Minh

Assalamualaikum..

wohoooo..dh bersawang ke blog ni..hehe..sorry guys..lmbt giler nk completekan holiday review ni..straight to the point je la yek..

day 3 kami pegi Cu Chi Tunnel plak..sebutannya Ku Chi Tunnel ok..half day tour package USD10 (RM30) per adult..children below 5 is free....kami chartered yg dekat hotel jek..senang..dia akn pick up as early as 8am dan hntar balik ke hotel around 2pm..

~aQeel bought a guitar dr aunty yg jual tepi2 jln kt hotel..RM10 jek..tp sounds dia sedap gk bunyinya..xmcm gitar menan lain..~
 
~every sunday morning akn ade live band show kt depan Vietnam Opera House ni..ramai gk org tgk..~

~ok 1st pit stop before proceed to Cu Chi Tunnel, dia bw kami visit tpt handicapped handicrafts..kagum dgn talent dorang ni..it is a gift to them even tho they are not as normal as us..insafi la kekurangan mereka dan syukurilah kesempurnaan kita..~

~gigih buat canvas piccas frm egg shell..~

~dh la kecik2..tp final output dia mmg sgt cantik dan berseni..ralit gk la kalau tgk dorang buat..~

~lahiriah nmpk mcm sempurna..tp sbnrnya mereka ade kekurangan..tp dikurniakan kelebihan kemahiran fizikal yg sometimes melebihi kita yg normal ni..~

~sblh bhagian bengkel and another part of the area penuh dgn hasil2 tgn mereka..tgk ler pasu yg super besar itu..~

~on d way to Cu Chi Tunnel..lalu kawasan ladang and hutan2..~

~Cu Chi Tunnel entrance..fees utk masuk USD4 (RM12) per adult..and child is free.~

~briefing session..sgt besar kawasan Cu Chi Tunnel ni..and ade byk tunnel..kami gerak in group~

~sebelum masuk ke kawasan Tunnel, ade weapons gallery..mcm2 jenis senjata depa ada..~

~dibekalkan dgn pamphlet about Cu Chi Tunnel..sejarah tunnel ni..kalau nk tau detail history dia korang google je wikipedia..aku nk story kang boring la plak sbb panjang berjela..aku selit2 sket2 je la ek..hehe..~
 
~ok nk masuk ke kawasan tunnel kena turun laluan ni..pastu kt tgh2 tu ade pit stop utk dia bg sticker masuk..then lps tu mendaki balik naik ke atas baru la masuk kawasan tunnel..~

~ha tu tgh nk bg sticker la tu..~

~1st thing..our tour guide bg briefing pasal Cu Chi Tunnel and all the history..so dgr je la..interesting.~

~know what..org dulu2 just guna 2 bende alah ni je utk gali tunnel tu..tunnel yg sgt panjang dan byk cabang itu.and surprisingly bertingkat2 ok..baru ler aku tau..gigih btl dorang kan..demi menyelamatkan nyawa..~

~ha cenggitu la rupa tunnel ni..bertingkat2..siap ade ruangan memasak and kebuk asap utk keluarkan asap tu kt tpt lain..kalau kt tpt sama satgi musuh dpt detect plak..bijak tau dorang..dh pk sume..tunnel tu dh jadi perkampungan dorang dh masa vietnam kena serang..bersesak2 dlm tu..~

~ ni 1 of the secret entrance utk masuk dlm tunnel tu..ye la pintu tunnel ade byk..and bercabang2..utk selamatkan diri dr musuh..harusla kan..~

~luckily org dulu2 size nya kecik2 jek..mmg muat sgt..kalu size besar tu mmg xdapek ler nk masuk ikut sini..~

~byk perangkap dipasang..ngeri je tgk..~

~ni pintu tunnel lagi..mmg sempit giler tunnel dia..tgk ler pintu pn kecik jek..~

~dan pintu lagi..hiks..unik~

~ok ni nmpk macam busut semut kan..tp ni sbnrnya tpt keluarkan asap dr dapur utk memasak tu..ha dapur nya xtau la kat mana..so kalu musuh nmpk dorang xtau pn tu sbnrnya asap dr dapur..~

~ni cth2 jerangkap samar yg dorang buat..klu terkena mmg confirm kena potong kaki..~




~since time kami pegi hujan on off..so jln agk licin..sbb tanah merah pastu kena air hujan..jadi berlecak la..bl jln licin..kena hati2.~

~aQeel gigih nk panjat kereta kebal ni..hikss~

~tu replika je tu..nmpk mcm org real..hehe..ni tpt buat senjata..~

~ade tpt berehat kt tgh2 hutan tunnel tu..belah sana tu tpt menembak..kena bayar kalu nk try menembak..xsure berapa..~

~dia mcm wakaf besar..yg ade jual souvenir dan foods and drinks..mini replika kt dlm almari tu diperbuat dr tin2 ok..creative btl..~

~kami berbaju hujan..ala jenis yg plastik pakai buang tu..senang..xbasah..leceh nk bawa payung..~

~ok ni tpt buat selipar..bijak gk dorang ni..buat selipar bentuk terbalik..tang tumit jadi ke depan..tang depan jadi kat tumit..so kalau jln, musuh akn ikut arah bertentangan la ikut jejak tapak selipar tu..~


~jeng jeng jeng..entrace tunnel yg kami akn masuk..~


~serius sgt gelap..mmg xnmpk ape..gelap gelita, panasssss dan sempit..mula2 aku takut gk nk masuk bawa aQeel..tkt sesak napas..tp alhamdulillah..xde ape..ok jek..sbbnya aku pasang torch light dr samsung note..so terang giler kt dlm tu..ekekee:D ~

~ni dr speedlite pnya cahaya~

~terang je nmpk..padahal kalu xde cahaya gelap giler..hehe..~

~berani ler sbb masuk guna torch light..aci x..ekek:D org blakang pn folo jek..xseram langsung..cuma panas je..hiksss~

~see..sgt la kecik..aQeel pn xbole nk berdiri..aku lagi ler..kena membongkok all d time..dlm otak au just bayangkan tunnel ni runtuh..nauzubillah..syukur la xde kejadian yg xdiingini berlaku~


~yeay..alhamdulillah selamat dh keluar..ade byk exit..kami jln kt dlm tu smpai puas baru exit..~

~aQeel pn berani jek..laju je dia jln..dia yg paling eksited..siap ajak masuk lg skali..ekek:D~

~kt luar tunnel tu ade tpt basuh tgn..keluar dr tunnel yg sempit harusla berpasir2..so bole refresh kt sini..air dr gunung..sejukkk..dinginnnn jek..~

~nak balik dah..selesai dh penjelajahan Cu Chi Tunnel..syukur kami dh experience kehidupan org2 zmn perang dulu..betapa siksanya nk survive..~

~sblm balik posing dulu dgn patung2 ni..nmpk real jek..pandai dorang buat..~

tamat sudah episod Cu Chi Tunnel..final chapter --> naik beca!





6 comments:

Eliss Mie said...

wah siap masuk dalam tunnel tu erk.

ALoNa CintamaniszLite said...

wah...best..info yg sgt menarik dan lengkap..seronok baca dan menghayati gambar, hehe

Mama Zharfan said...

u tak mkn ubi kayu ker lps tour kat tunnel tu...

[-suziey-] said...

MZ:

x..kuar tunnel tu trus balik..xsinggah pn mkn ubi kayu..kami plak xsbaq nk p ben than market lg..so rushing nk balik before tutup..hahahahah:p

zety said...

haa baru nk ckp yg mz pon masuk tunnel ni aritu..best weh,adventure btol & menginsafkan

aLyNnZ said...

satu pengalaman yg menarik..bagus aqeel berani masuk tunnel..

kalau anak alynn danish hurmm..kim salam ler..sure dia mintak dokong..dlm tunnel yg sempit acanner ler nak berdokong bagai kan..?

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio