Wednesday, December 26, 2012

JANGAN naik beca di Ho Chi Minh, Vietnam

Assalamualaikum..

ha..big NO disitu ok..supaya korang alert dgn ingatan aku ni..well..kita belajar melalui pengalaman..xsemestinya pengalaman sdiri..pengalaman org pn blh gunapakai jgk..


~ok kasi view gbr best naik beca dulu..mmg syiok la..di pagi yg dingin dgn embun..suasa kota yg xsesak dan damai..layannnn...~

~hubby naik sorang2 n strolller..hehe..no wonder uncle tu beria xmoh pandang kamera everytime aku amik gbr hubby..hmm..~

Ok..segalanya bermula disini..hiks..mcm alhijrah plak:p ok ni adlh last day kitrang kt HCM..pagi2 lps subuh dh kuar..ni baru kol 6 lebih ni..dh terang dh..kami mmg tau kt Cho Ben Thanh tu byk beca utk pusing2 bndr HCM ni..ala just pusing2 town jek..ala2 mcm pusing2 KL gitu..hehe..a night before, aku ade terbaca review pasal blogger naik beca kt sini..biasala kalu travel ke negara org..wajib baca survey dan experience org yg dh pnh smpai ke tpt kita nk pegi tu..br la dpt ilmu dan info kan..cumanya nasib aku xberapa baik sbb info yg aku dpt yg best2 jek..i mean xde la kes naik beca kena tipu mcm kami..hehe..well aku pn x buat research mendalam..and at the same time..hubby pn of coz buat research dia sdiri..

tgh pusing2 kt luar ben thanh market tu..dtgla sorang pakcik beca ni approached kami..dia promote la siap tunjuk log book..dlm log book tu ade byk la org mesia yg komen n bg review best2 lps guna service dia tu..then aku tnya hrga dia kata VND15K (RM2.20)..yes exactly mcm ape yg aku baca review last nite..mmg dorang pn kena charge byk tu..dlm kepala otak yg suci murni ni xterpk pn nk kena tipu..hubby plak mmg xconfident..dia ada baca review org kena tipu naik beca..tp pg tu tetiba mcm blur n kelu xterkata..hehe..so end up kami pn naik la..menikmati pemandangan..jauh jgk dia bawa..dlm hati kesian jgk kt uncle ni sbb penat tu nk kayuh..dh la berat gitu..:p

so bila dh smpai kt hong kong market..dia soh bayar VND500K (RM75)..what! aje giler..lain dr yg dijanjikan..masa promot mula2 tadi kemain lagi english berhabuk..terror btl..tetiba time nk byr ni buat2 xpaham english..dia kata not 15 thousand..500 thousand..mmg giler..tp kami mcm kena pukau plak..hahhaa..yg jahatnya..uncle tu siap rampas duit dr hubby...gedebak gedebuk..kami xnk jgk byr VND500K..end up dia just dpt ape yg dia rampas tu jek..adela dlm VND200K (RM30)..tu pn regret sgt..giler jahat la uncle tu..uncle tu pn tetiba bertukar mcm gangster dh..aku dh kecut dh..takut dia panggil geng dia..dh la tpt dia kan..negara dia..kita ni pendatang jek..seb bek la at last dia mengalah..panjang la makian dia pada kami..tp kami buat bodoh jek..bkn aku paham pn ko ckp ape..ade aku kisah..ekeke:p ish tp mmg horror giler..tobat lps ni mmg xde la nak naik lagi..

kami redha dgn penipuan itu..hehe..at least dlm happy ade jgk insiden pahit yg kami experience..memori gk tu kan..so guys...PLEASE BE CAREFUL ok..jgn naik beca kt Ho Chi Minh! i know maybe not all yg perangai busuk camtu..tp majoriti of them..lps kejadian tu baru la aku baca byk jgk review org kena tipu ngn pakcik beca ni..n lg worst byk yg rugi berpuluh2 dolar..so hati2 ok..kalau nk naik beca naik kt melaka je la..best jgk..org kita..hehe..

fuhhh..pnjang coretan kenangan pahit kami di vietnam ni..hehe..hope korang xterkena mcm kami ok..hrp2 experience aku ni dibaca oleh readers yg nk bercuti ke sana..so tht korang xkan tertipu :)

14 comments:

mama tisya said...

mak ai naik beca smp 75 hengget mmg kena tipu tp takut gk ek bila die dh tkr jd gangter rampas duit nasibaik tk rampas smua duit

Zura@Iwan said...

thks beb sharing....

takut gk kan kt negara org...huhu

- zuriey - said...

pergh gila mahal dia cas.. jahat betul uncle tu

MrS. F!zA said...

menakutkan bila kata dh mcm gangster..riso plk dipukulnya kita..mujur dia tk rompak ke..haihh

MRS. K said...

ok. noted.

juelee said...

menakotkan.... huhuhuhu macam gangster pulak... naseb baik xjd pape.. tq for sharing

syariza09 said...

huhuhu mmg takut, tambah2 kt tpt org.

Nad @ MamaZN said...

Eeee, takutnya!

Dee said...

mujur suziey share story ni..so, kalau kami ke HCM mmg takkan naiklah beca..huhu..

Chekgu Azrine said...

Huhu...jahat!

lovelywa said...

thanks for the info..kami pergi next year..gengster sungguh pakcik beca tu ye..iskh2

恩欣 said...

hi. i pun pernah kena semasa naik beca kat situ. yg teruknya dia drop kita di lorong gelap. paksa kita bagi duit. selepas bagi duit, dia buat magic tukar duit 10k kepada 10 saja dan paksa kita bayar lagi.. memang muka peramah pun tukar muka bengis...
is very dangerous... be careful everyone

Norlian MNajib said...

penah juga terkena masa di melaka...pakcik tu ckp rm10 utk 1 beca...bila dh abis round (ala setakat lalu depan a famosa jer) dia cakap rm10 seorang pula...nak taknak kenalah bayar juga pkkn pakcik tu dh tua...

Norlian MNajib said...

hi sis..sy pernah juga terkena masa di melaka...mula2 dia ckp rm10 utk 1 beca...sekali dh abis pusing setakat smp a famosa tu...dia ckp rm10 plak utk 1 kepala...nak taknak bayarlah juga pkkn dia org tua org kita pula kan....

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio