Friday, February 24, 2012

solat jamak qasar utk musafir

Assalamualaikum..

alhamdulillah..permulaan penghulu hari yg tenang..syukur atas nikmat Allah..hr ni rs nk sharing pasal solat jamak dan qasar bg musafir..since readers mai sini utk dptkan info berkenaan places-to-go and holiday...so its closely related to the said topic especially for muslim..

kita dikurniakan Allah dgn rezeki yg lebih hinggakan mampu utk pergi bercuti di tpt2 yg jauh..so jgn la kita jadi hambaNya yg lupa akn nikmat rezeki yg tlh Dia kurniakan..jgn jadi kacang lupakan kulit ok..sbgai tnda bersyukur dgn kurniaanNya, sedang kita bergembira jaga jgk solat wajib kita...hatta di atas kenderaan sekalipun..

ok basicnya adlh kita telah pn dikira musafir jika kita pergi meninggalkan tpt kediaman kita yg jaraknya sejauh 90km atau 2 marhalah..jamak ni kita himpunkan 2 solat dlm 1 waktu samada jamak ta'dim (cth: zohor+asar dilakukan dlm waktu zohor) atau jamak ta'khir (cth: zohor + asar dilakukan dlm waktu asar)..and kita bole buat pakej skali ngn qasar..qasar ni diringkaskan 4 rakaat dijadikan 2 rakaat..so clearly hnya utk solat yg 4 rakaat shja..klaau buat maghrib+isyak, bole dihimpunkan dlm 1waktu tp hnya slat isyak bole diqasarkan menjadi 2 rakaat..maghrib remains 3 rakaat..

ok..for info selain kita bermusafir, jamak solat jg bole digunakan dlm waktu darurat..wlaupn kita bukan bermusafir..btl2 darurat ok..bkn sbb malas or saje nk buat jamak..sbgai cth..kita nk balik rumah frm opis..kita keluar ofis mcm biasa pukul 12tghari..means blm masuk zohor kan..and then dlm perjalanan tu tetiba ade satu eksiden yg menyebabkan jem yg luar biasa teruk..and kita plak stuck dlm kereta xbole nk bergerak..konon2 kiri kanan jln tu xde surau and cuma pokok2 jek..then jam plak dh menunjukkan kol 4..satgi nk masuk asar dah...zohor xsolat lagi..so time ni bole la dijamakkan solat zohor kita tu ke dalam waktu asar (jamak ta'khir)..

ok ni pasal solat atas kenderaan plak..so far 2 kali je aku pnh buat solat atas kenderaan..masa pegi Umrah dulu..perjalanan yg panjang mmg menyebabkan kita kena buat solat atas flight plus kita bermusafir so bole la buat jamak qasar..solat atas kenderaan SAH ok..insyaAllah Allah terima solat kita tu..xperlu nk cari arah kiblat..just duduk tegak kt seat kita tu and solat mcm cara duduk..sbb flight tu bkn kawalan kita utk berhenti utk solat kan..so smayang je mcm biasa tnpa perlu memikirkan mana arah kiblat..sbb ape duduk kt seat..klu berdiri bahaya plak kan sbb kenderaan sedang bergerak..so buatlah yg mana memudahkan..Islam itu mudah..jgn jadikan alasan utk tidak solat..solat tu wajib..sbb tu byk cara yg memudahkan agar kita tiada alasan utk meninggalkan kewajipan kita..

solat atas kenderaan ni terpakai utk semua jenis kenderaan ok..and this coming holiday..pn aku akn buat bende yg sama whereby flight aku kol 8.45am..by 7.45am i hv to be at the airport..perjalanan naik bas dr kl sentral to airport about 1 hr..so means that aku kena naik bas ikt schedule skybas kol 6.30am..subuh masuk lebih kurang 6.10am..klu nk solat kt kl sentral tkt xsempat nk catch up bus 6.30am..and klu missed bus 6.30am tu next bus kol 7am and expected to reach airport 8.15am (office hour kan msti jem nk kuar dr KL)..and klu kol 8.15 smpai airport mmg missed flight la kan..so penyelesaiannya..solat atas bas...consider as darurat la..ni first time jadi camni sbb preniously slalu flight aku kol 9.30am-10am..

so to all readers yg so called happen will/have the same experience..jgn tinggalkan solat ok..peliharalah solat kita..

ok 1 of the hadith yg membolehkan kita solat atas kenderaan:

diriwayatkan daripada Abdullah ibnu Umar r.a. Seorang sahabat telah bertanya kepada Nabi SAW : Bagaimanakah cara untuk saya bersolat dalam perahu ? Nabi SAW menjawab: Solatlah di dalamnya dengan berdiri kecuali jika engkau takut tenggelam.

bila bermusafir Nabi jg pernah solat di atas kenderaan..jika kita ikut segala ape yg Nabi lakukan, kita dpt pahala mengamalkan sunnah nabi..jgn hnya melaungkan kita syg nabi..tapi sertai skali dgn mengamalkan sunnah2 Nabi..

ok tu je nk share..hope dpt manfaat dr ape yg aku kongsikan ni..

Wednesday, February 15, 2012

tiga.puluh.satu

Assalamualaikum..

alhamdulillah..genap 31 tahun aku bernafas dan hidup dgn sihat di muka bumi Allah yg luas ni..sukur ya Allah atas segala nikmat dan kurniaan-Mu..sesungguhnya nyawa ini adlh milik mutlak-Mu..aku sebgai hamba-Mu memegang amanat utk menjaganya sebaik mungkin dan meneruskan hidup berpaksikan landasan Islam yang telah Engkau syariatkan..smga aku tidak tergelincir dr landasan syariat-Mu agar di akhirat kelak aku akn ditempatkan di dlm syurga-Mu yg paling hampir dgn Arash-Mu ya Allah..

syukur ya Allah di atas kesempatan yg Kau berikan sehingga aku dpt bernafas sehingga ke hari ini...syukur ya Allah di atas segala kurniaan nikmat dan kebahagiaan yg Kau berikan kepadaku..Alhamdulillah :)

Tuesday, February 14, 2012

big red strawbery farm

Assalamualaikum..

yeayyyy..gigih nk complete kan story adhoc holiday @ cameron ni..before our next holiday end of ths mth..hahaha..

ok smbung balik..a nite after back frm pasar mlm brinchang..lps dh makan smpai kenyang..kami out to the town..ala dekat2 hotel jek..kan aku ckp easy access to place-to-go..so ronda2 di mlm hari yg sejuk giler..mmg best..nyaman n tenang jek..agk happening..sbb byk kedai buka..n org pn ramai..so meriah la..

 ~aQeel is wearing the glove..its freezing..~
 ~the stobery headphone~
 ~layan je la..~

 ~haih..budak kecik ni mengantuk dh..xdpt nk jln lama2 sket..huhu..~
 ~ day 2 @8.30 am ngam2 kami jln ke stobery farm ni..sgt dekat..5 minit je jln kaki..masuk free ok..klu naik keta paking lot dia pn mmg byk disediakan..and xperlu la nk mendaki..sbb mmg tinggi nk smpai ke atas skali kt tpt stobery and restaurant..~
 ~on d way nk mendaki tu..aku ternampak bunga ni kt tepi jln..ni bunga raya kan? mcm cantik giler color dia..seriously mmg terang..slalu nmpk mcm dull jek..ke ni bunga lain yg mirip ke bunga raya ek? ~
 ~aku mmg aim nk mkn stobery sundae tu..hehe..aQeel skang ni gaya posing mcm mat remeo la plak..hahahahah..perasan dh big! ~
 ~before smpai ke stobery farm akn jmpa cactus garden ni dulu..mcm2 jenis cactus ade..pelik2 pn ade..tp since aku xbrapa minat cactus so mcm xde perasaan la tgk cactus..haahha:D~
 ~ he's mine ^_^ ~
 ~ha nk smapi dh..on the left side is vege garden..and on the right side is stobery farm..tp mcm xmenarik jek..and klu nk self pick dia charge RM25 sekilo..aku rasa mcm mahal jek..klu beli yg packing kt pasar mlm tu lagi cantik2 buah dia and murah sket..tp maybe klu petik dr sini fresh la..depends la pd kesukaan masing2..hehe~
 ~mcm bunga ros je kelopak dia..~
 ~red salad..fresh vege ni sume ade jual kt restaurant dia..so bole mkn fresh2 la..siap bole letak topping mayonnaise or 1000 island..~
 ~canggih dh system pertanian skang ni kan..hehe~
 ~grapes ni dia tanam kt atas bumbung along the walkside towards to the top..ala2 mcm jadi bumbung la..melingkar atas kepala..~
 ~the stoberies..yg putih tu xmask lagi kot..mcm xmenarik je color dia kan..hehe:D~
 ~for self pick~
 ~dh smpai kt atas dh..ade mini market dan cafe..~
 ~stobery cheesecake ni sgt tempting..dia longgok kt tepi cashier jek..so harusla aku grab 1..hehe~
 ~the most wanted..and must try sundae..sgt lazat...yummmyyy..murah jek..RM5.60 (erk if im not mistaken :D)~
 ~fresh strawberries wth cream..emmm sedap..masam2 manis..aku siap buat sdiri balik umah..hehe..ni pn murah jek..dlm RM4 lebih..~
 ~erkk ni aku xingt hrga dia berapa.,.around RM5 kot..ok la rege2 dia..rasa dia pn ok la..bole la diterima tekak..~



alhamdulillah..puas mkn stoberiessss n eskrem..hehe..ok smbung di lain episod ok..hehe:p

p/s: thanks to all yg xjemu2 visit suziey.com.thanks for reading..and happy viewing.. :)

Monday, February 13, 2012

holiday @ cameron highland - pasar malam Brinchang

Assalamualaikum..

hmmm mcm dh nk basi je story ni..tp xpela utk simpanan kenangan aku n family kecilku..hehe:p last weekend cuti panjang kan..so mcm xbest plak klu xg mana2..so decided bw aQeel g holiday la..tp nk yg short jek..pegi ahad n balik isnin..coz xnk la sama2 brebut dgn org balik kg..xsanggup nk tempuh jem..cewah.konon2 jek..at first mcm nk pegi hatyai naik tren..aQeel mmg sgt suka nk naik tren..but then rasa mcm mls plak..so cari tpt lain yg not so far..then baru perasan sgttttt lama xpegi cameron..last pegi masa ank dara dulu..hiksss..lama giler..so last minute pnya plan..mmg jenuh la nk cari hotel..call hotel sume penuh..dr 4 star pnya hotel smpai ke budget hotel fully booked..haih..tp nk gk pegi..so tawakal je..gerak pagi ahad and on d way tu smpat lagi call hotel2 yg ade kt billboard..and alhamdulillah..Allah permudahkan segala urusan kami..finally dpt gk last room kt Hotel Tudor..xpk dh budget hotel ke ape ke..grab jek..janji ade tpt nk sleep..hehe..cenggitu skali..:D

even tho small in size tp sgt selesa..toilet pn baru jek..bersih..sejuk giler even xde kipan n aircond..hikmahnya..hotel kami ni dekat brinchang and easy access to all must-go places..sume within walking distance..pasar mlm brinchang yg beso tu, stesen minyak petronas n shell, KFC, banks, stoberi farm and mcm2 lagi la..mmg senang sgt..sbb xperlu nk Q dlm jem..sgt ramai org ok on that weekend..jln mmg jem..so klu dpt hotel yg within walking distance, settle la 1 mslh..syukur dipermudahkan..

 ~ Tudor Hotel...it was a budget hotel..klu weekdays RM80 per nite jek..tp public holiday almost double naik..for twin sharing rm140 per nite..seb bek ade last room utk kami stay..lain2 sume fully booked dh..~

 ~aQeel is waiting to enter the room..~
 ~lps dh rehat2 keluar balik..jln2 ptg on d way ke pasar malam brinchang..~
 ~sana sini stoberi..mmg best la stoberi cameron ni..mmg fresh..sbb cuaca dia pn dingin je kan..so buah n sayur sume fresh la..tido dlm bilik beraromakan bau stoberi..hehe..borong sakan ler..mkn time tu plak..mmg sedap..rasa manis jek..~
 ~ni jenis yg besar2 n manis..mahal sket dia jual..aku dpt 3 = RM20...masa mkn kt sana mmg manis..wangi je bau dia..tp balik je umah..dia jadi mcm lebam sket..dh kena panas i guess..rasa dia pn mcm masam sket..~

 ~mcm2 ade jual kt pasar mlm ni..nama pn pasar mlm..haha...~
 ~terkejut tgk hrga jagung bakar ni..hehe~
 ~org tu ckp ni limau cameron..setahun skali jek..aku agak dia mcm lokam kot..kan time chinese new year je byk buah dia..tp mmg sedap,...manisssss sgt...beso2 plak tu..~
 ~teh2 ni kt tea plantation pn ade..kami xbeli pn..kami beli kt ladang dia trus..hehe~

 ~punyala ramai manusia..~
 ~kan aku ckp jem..sbb ramai sgt org..klu kena naik keta mmg aku xpegi la pasar mlm ni..xsanggup nk tempuh jem..~
~hmmm..budak kecik ni xsah kalu xbeli toys..~

ok la smbung later ok.nk balik dh ni..hehe..


p/s: since dh lama giler xpegi cameron ni..serious xingt langsung memori lama..mcm pertama kali pegi..aku mmg xcam lgsung tpt2 dia..hahaah..teruk kan :D

Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy