Thursday, May 31, 2012

me and SLE

Assalamualaikum..

tetiba rasa nk share pasal SLE plak hari ni..to those yg follow story kehidupan aku yg merapu2 tu..msti tau aku adalah SLE patient..yes i am..alhamdulillah mine was at the mild stage..which is not really critical..but still i hv to be super alert and precautions myself as it can be critical..

last week i had my check up wth my specialist @ pantai medical centre..old memories splashing around in a sudden..how hard for me to go through all the hassles just to be diagnosed and confirmed that i hv the SLE..anyway..forget about it..what passed is passed :) ok back to the topic..all this while i hv to consume 2 types of medicine which is 1 tablet of 5mg plaquenil and 1 1/2 tablet of 5mg prednisilone..its consider low dose..but now..besides those 2 pills, doc. gave me extra prescription which 1 tablet of X once a week (aku xingt ler plak namanya..ekekek:D)..as i know it is to prevent osteoporosis..sounds familiar huh? yes..it is for bone..for info, 1 of the side effect when u are consuming a prednisilone for a long term, it may caused a reduction of bone mineral density..there is no other way for u to stop consuming prednisilone just to protect ur bone..no and never..full stop!

at the 1st time hearing that, i was seriously demotivated..but then i'm waking up..dont waste ur time just to be demotivated..common..u hv to be strong to fight wth the disease..yes i know there is no specific medication that can prevent / eliminate that SLE.once u've being diagnosed, forever u are SLE's patient..but dont be to scared to hear that..semua yg berlaku ni ada hikmahnya..yakin lah dgn ketentuan Allah..setiap ketentuan Dia adlh yg terbaik utk hamba_Nya..redha..berusaha dan bertawakal..bersyukur la sbb kt terpilih sbgai hambaNya utk diuji...insyaAllah..

i did received an emails..bulk of emails frm my readers yang senasib dgn aku..pengidap SLE..honestly aku bersyukur sgt sbb tahap SLE aku masih mild compared to them yang agk critical..kesian sgt kt dorang..so ape yg aku blh buat just encourage them to be strong..at ths moment, support is the best thing for them..aku doakan smga mrka jg akn kuat utk melawan sakit ni..

recently aku ade surf website SLE Malaysia..tp xjoin lagi jadi member..hehe..tp bykla info aku dpt dr website tu..slh 1 fakta yg menarik perhatian aku adlh emosi yg stabil adlh penting..so for me the best way to do it is go for HOLIDAY! hahahahaa..tu 1 of it la..tp ade byk lagi cara..depends on individual..lain org lain caranya..hehe..

1 impian aku buat masa ni adlh nak jejak ke Tanah Haram lagi utk menunaikan rukun Islam yg ke-5..insyaAllah ikut perancangan aku next year..tp perancangan Yang Maha Esa kita xtau..ape yg mampu aku lakukan skarang hanyalah berdoa agar dijemput utk mnjadi tetamuNya lagi..insyaAllah..hmm..kenapa nk cepat sgt? its all because of my SLE..as defined, SLE ni auto immune disease whereby ur body immune system having a dis-functionality..bhsa mudahnya antibodi di dalam badan yg sepatutnya protect body kita dr serangan organisma jahat/bakteria/virus telah memakan antibody baik yg diperlukan oleh body kita...so senang ckp sume dia bedal..when it happen, immune system kita will be at the very low level..dan kurang mampu utk protect body kita..ok relationnya dgn nk pegi Haji..kriteria wajib utk pegi Haji adlh msti ambik suntikan yg 3 tu..utk pesakit SLE chronic, sume suntikan tu xberi effect pada body..because beat by owner antibody..ade kecelaruan di situ..so bila xbole amik suntikan tu xbole la nk pergi Haji..pihak TH xnak la amik risiko kan..and high risk to the patient as well..kt Tanah Haram kan ramai sgt org..lagilah dangerous..1 of my officemate pnya sister experienced this..dia xdpt pergi skali dgn group jemaah Haji dia because dia adlh patient SLE yg chronic so dia xboleh amik that injection..kena tnagguh year by year smpai dia lepas utk amik suntikan tu...so tu la sebabnya aku nk cpt2 tunaikan kwajipan tu..mmg la Haji hnya utk yg berkemampuan dr semua segi.but at least aku berusaha..jgn la berserah tnpa berusaha..tambahan dh pernah jejak kaki ke Tanah Haram last year utk Umrah..lagi la kuat semangat aku utk pegi buat Haji pula..smga Allah makbulkan hajat hambaNya ni..insyaAllah..amin...

okla..pnjang sgt dh ni..yg xberkenaan for sure akn boring nk baca...hehe..later2 story best2 plak..

p/s: mood holiday suda mari..hiksss..korang g mane school holiday ni??

Monday, May 28, 2012

last day visit & shopping @ Medan

Assalamualaikum..

waaaaa best giler hr ni g keje..jln clear..tenang je hati..haih...school holiday la katakan..korang xcuti ke? well aku amik cuti next monday...its our anniversary...must plan something bigger huh..hehe ^_^

ok..nk sambung last part holiday @ Medan..hehe..sori la yek..lama giler tertangguh..what to do..blog owner tgk mood nk update blog..hehe.yg penting aku dpt completekan holiday review ni..at least bole dimanfaatkan oleh suziey.com readers..thanks anyway for all readers..and so sorry if aku xsempat nk blogwalking to ur's..but i do really appreciate your visits :)

so..last day @ Medan..kami shopping sket2..nothing much coz agk xmenarik perhatian..just shopping FM (bende wajib), telekung, t-shirt and paling xboleh tinggal is their FOOD! hahaha:p

 ~ok 1st place kami g carik Bolu Meranti..ni antara yg paling glamour..ade byk org jual bolu ni..tp pegi la tpt yg paling glamour..gerenti sedap..hehe..ni menu2 dia..series bolu ni mmg sedap..ala kt malaysia pn ada..mcm2 jenis perasa ade..aku paling suka yg ade tabur cheese atas dia..gulung lapis cheese..filling blueberry..pergh mmg sedap..lembut..sebijik mcm kek bahulu kt malaysia..mmg berbaloi kalu beli..tp agk pricey..~


 ~ni packing dia..sebatang ni Rp55K (RM18)..besar ok sebatang ni..dan panjang..kalau amik yg 3 in 1 tu best gk..dia kecik2 mcm yg jual kt malaysia..and bole pilih 3 perasa :) ade yg jenis petak mcm kek..mcm dlm gbr kt atas tu..tu lagi mahal..Rp135K (RM45)..~ 
~org sgt ramai ok..aku terintai2 nk pilih perasa..hehe..bw balik mesia..bolu ni dulu abis.bgs gk..bersistematik..lepas order amik tiket..nnti dh siap dorang call la tiket number..byr plak kt kaunter lain..~




~aku beli 2 batang size besar dan 1 kotak 3 in 1 campur2 perasa..total Rp195K (RM65)..hehe..dorang packing pn cantik dh..kotak siap bertali..senang nk angkut naik flight..~


~depan kedai Bolu Meranti tu ade school..i guess secondary school..tp kesian tgk keadaan skool dua..2 tingkat je dan agak xberapa cantik la..~
~ok next adlh bika ambon..ni pn famous food kt sana..depa dok ckp sedap..n pnh kuar TV gk..majalah 3 kot..so nk try la kan..~

~Bika Ambon Zulaikha ni paling glamour..ade byk kedai2 yg jual Bika Ambon..tp kt sini fresh la..baru kuar dr oven..~


~packaging box yg convenience nk carry..~

~ok ni kotak dia..since aku terlupa nk amik gbr bika ambon dan bolu meranti yg aku beli..so aku google je la..hehe..~

~ha ni la rupa isinya..ala2 mcm kek gula hangus..tp ni dia manis tawar..emm..rasa dia tu manis giler..tp dull..n agak keras dr kek gula hangus..ala2 mcm kek gula hangus terbiar 2-3 hari..ha camtu la kot..n aku rasa sedap lagi kek gula hangus..apepn kuih muih malaysia gk sedaps..hehe:p tp klu just nk beli utk rasa ok la..jgn la beli beso2..aku hr tu..agak tamak haloba..beli beso2 and berkotak2..at last sume org xleh nk mkn..xberapa mengikut citarasa..hahahaha..kalau size large mcm besar kotak tu Rp35K (RM11)..ade size kecik..which is half dr size large..hrga dia pn lebih kurang half..so kalau beli 2 perasa size small dia packing dlm 1 kotak and letak side by side~



~next..telekung hunting..price lebih kruang kt malaysia jek..paling murah RM40-RM50..maybe sbb dia tau aku org luar..so dia letak hrga la..utk borong utk berniaga hrga lain tau..mmg murah gk la..~



~ok dh settle shopping telekung and kuih muih..g visit istana maimun plak..Istana Maimun ni istana kebesaran kesultanan Deli..antara mercu tanda terkenal @ Medan..dibina pada zaman Sultan Deli ke-9..nampak kecik je kan..tp actually ade 30 rooms inside..senibina dia dipengaruhi perlbagai kebudayaan which is melayu, Islam, seapanyol, italy dan india..~

~kt dlm istana ni ade byk koleksi gbr keluarga2 diraja kesultanan Deli..perabot2 pn masih kekal lagi..elok dipelihara..tapi skarang ni kesultanan diraja xwujud dah..ade sultan tp xde fungsi..setakat nama tanpa kuasa..sedihkan..~

~ok ni dlm ni adlah meriam puntung..dia ade lagenda dia...ade kaitan dgn Putri Hijau yg semestinya cantik la kan..haruslah jadi rebutan..hehe..pd masa tu Raja Acheh masuk meminang Putri Hijau..tapi 2 saudara Putri Hijau which is Mambang Yasid dan Mambang Khayali menolak pinangan tu...so Raja Acheh marah la sgt..dan menyerang kerajaan Timur Raya..Raja Acheh berjaya tewaskan Mambang Yasid...dan konon2 semasa pertempuran, 1 keajaiban berlaku.Mambang Khayali tetiba bertukar mnjadi meriam dan menembak bertalu2..akibat dr tembakan tanpa henti tu, meriam tu pn terbahagi kepada 2..1 tercampak kt slh 1 bhgn di dataran tinggi Karo..while another part of it tersadai kt Labuhan Deli dan dipindahkan kt istana Maimun ni..so dlm rumah tu la serpihan meriam tu..btl2 sebelah Istana Maimun..nk masuk utk tgk lebih dekat kena byr Rp1000..hehe..aku xmasuk pn..mcm dongeng je kan lagendanya..~

~ni adlh takhta Sultan..xbole duduk amik gbr dh..rasanya dulu bole..adela mmber btau sbb dulu dia pegi bole duduk amik gbr..~


~dr tangga masuk istana maimun..~


~ade jadual waktu melawat..masuk kena byr..aku xsure berapa coz termasuk dlm pakej pak supir..dia byr utk entrance.. :)~
~ade live band kt pintu masuk..time ni kol 2pm..~

~aQeel dh tired..hehehe..~
~final destination before proceed to airport is Masjid Raya..just 200m from Istana Maimun..kami solat jamak qasar di sini utk zuhur & asar..while maghrib & isyak at KLIA..~
~Masjid Raya Al-Mashun ni adlh peninggalan Sultan Deli dan still digunakan hingga kini..alhamdulillah..at least masyarakat Islam kt sana still memakmurkan lagi masjid peninggalan Sultan Deli ni..dr dijadikan muzium semata2.~
~tapi kt pintu masuk masjid berederet org minta sedekah..rs mcm kt Mekah plak..kasi sorang tetiba berederet org ikut nak duit jgk..~

~the signage~ 

finally at 6pm kami heading to Polonia Airport utk flight kol 745pm..asalanya nak solat kt situ jamak isyak skali.but then keadaan surau yg agak menyedihkan..xde water supply utk berwudhuk..kena pegi toilet..haih..sebak btl..tp paham la..keadaan airport dia pn xberapa nk canggih kan..so accept je la..syukur aku rakyat Malaysia..lengkap segala kemudahan utk bersolat..

so..tamatlah sudah review Holiday @ Medan..even it tooks an ages to complete it..but at least i did it..semoga dpt memberi manfaat kpd readers and dpt dijadikan panduan yg mana berguna tu..thanks for reading :)

stay tune for next holiday review ^_^

Wednesday, May 16, 2012

medan city tour

Assalamualaikum..

so sorry for the late update...frm one to another review were take forever..eh tipu je..hehe..seriously mmg hectic wth workloads..huhu..well..bekerja la dgn ikhlas agar dpt keberkatan..hehe:)

ok sambung kisah Medan..frm Berastagi kami ke medan and reached medan dah maghrib..check in hotel, baring2 sat, mandi manda then keluar balik cari food and tgk2 view malam @ medan..

 ~kami stay @ alpha inn ni..hotel baru..nice and clean..comfy and cheap..even 3 star je and x spacious..tp still xmengecewakan..rate per nite RM75 jek..aku booking tru agoda..mudah dan cepat..hehe..~
 ~our room..bersih dan cantik..nmpk baru je kan..~
 ~tp xberapa luas..mmg utk tido jek..anyway mmg la nk jln2 kan..klu takat dok hotel tido kt KL pn bole..ekekek:D lps dh fresh kan diri keluar g carrefour naik becak machine..hehe..sonot jgk..before tu kami sempat beli kuih putu buloh dan apam balik..ya Allah mmg sedap banget kuihnya..putu buloh pnya la besar dan padat ngn gula merah...ouh i likeee..sgt sedap..kt sana panggil apam balik = apam manis..hikss.. hrga dia std KL gk..sekeping Rp12K (RM4)..putu buloh plak sebatang Rp1200 (40 sen)..smpai skang terbayang lagi kesedapannya..hehe~
 ~location hotel ni sgt strategik..dekat dgn tpt shopping..tp jln dia masya Allah..pnyala bz..haih..ngeri..ni depan hotel kami stay tu..tpt jual putu buloh n apam balik tu seberang jln sana..tp mlm jek..sbb siang carik balik xde dh..ala penjaja yg naik basikal tu.~
 ~jam beso..view dr hotel jgk..~
 ~bekfes dulu before g jln2 lagi..~
 ~nampk xmenyelerakan tp rasa tu ade..sedap gk aku rasa nasi goreng tu.ni buffet b/fast pakej ngn hotel.~
 ~1st time kami jln2 mlm tu nk beli putu buloh dan apam balik kena cross the road..since jln kt sana kan sibuk..so decided nk naik jejantas..tp pnyala gerun dan ngeri sbb  keadaan jejantas yg sgt la daif..tangga pn dh camtu..kt atas tu lagi la nmpk lubang2..huhu ngeri..haih..nama je ade bridge tp org xguna pn..tabiat org indo ni main redah lintas kt jln..sbb tu dtg mesia bw gk tabiat buruk depa tu smpai kan hi-way pn nk cross..ade yg slmt ade yg mati katak kena langgar..haih..~
 ~ok ni antara tpt shopping gk..dekat je ngn hotel kami stay..so jln kaki je..~
 ~ni depan pasar tu..byk kedai2..ala2 mcm kt chow kit je aku tgk..~
~bykkkkk sgt jual baju2 and kasut2 and accessories wanita..aku xminat nk beli..sbb bila tnya hrga mcm KL gk..baik aku beli kt KL..lagi berkualiti..hehe..tp maybe kalu korang pegi ngn org local dorang xletak hrga camtu..paham sgt dh..sbb tu dh set mind...plus mcm xbrpa berkenan ngn fesyen dorang ni..hehe~
 ~so jln2 cuci mata jek..dlm ni xde lgsung jual souvenir mcm FM tu ok..jenuh aku cari..so pls take note ok..hehe~
 ~telekung pn byk..tp aku xshopping telekung kt sini..aku beli kt kedai tepi jln yg pak supir tu bawakan..mmg murah la jgk..~
 ~hehehe~
 ~oooo selain jadi presiden amari-ka..ade buka kedai jgk..ekekek:D~





 ~rutin harian seorang peng-service kaca mata..~
~masa masuk pasar ni tadi lengang depan ni..maklumla kol 10 pagi dh serbu...tp bila kuar balik about 1 hr later..dh penuh dh...~

ok sambung lagi story shopping2 ok..next shopping dan melawat istana lama dan jgk masjid raya al-mashun :)

thanks for reading....

Tuesday, May 8, 2012

Berastagi - Gundaling

Assalamualaikum..

waa lama break story holiday @ Medan ni..hehe..ok smbung balik..dr Sipiso2 waterfall, kami heading towards Medan via Berastagi..singgah kejap je kt Berastagi..x overnite pn kt situ..

 ~tu gunung berapi yg masih aktif ok..haih byk btl gunung berapi kt indon ni..~
 ~towards berastagi - gundaling - medan~
 ~ok dh smpai Berastagi....~
 ~1st thing yg kami buat is horse riding..hehe..aQeel yg cry sbb tkt..ekeke..~
 ~at last kena turun..sbb dia xmoh ride..klu naik kuda ni Rp20K (RM6.70) per head~
 ~makanya kami bertiga naik keta kuda ni..aku dok blakang..cost Rp30K (RM10)~
 ~relax je keta kuda seiring sejalan dgn car and motor yg byk kt pekan Berastagi ni..smpaikan mobil2 plak trpksa bg laluan kt mr horse..hikss...syiok jgk..~
 ~ecewah..dh brani dh after naik keta kuda..~

 ~ni view kt atas puncak..puncak gundaling..org ckp sejuk banget..tp aku rs mcm cameron je..maybe mlm la kot btl2 sejuk..org naik kt gundaling ni just utk amik gbr jek....~
 ~ade few hotels utk stay jgk kt atas ni.....~
 ~ni kt bawah..ade byk kedai2 jual mende2 souvenir camni..~
~masa mula2 smpai sini ade org jual stoberi..dia bawa bakul kecik n isi stoberi..aku beli sepeket..Rp5K (RM1.50)...manis stoberi dia..maybe sebab keadaan dia yg sejuk kot..ala2 mcm cameron gitu..~

kami kt Berastagi kejap je..dlm 3 jam..then rushing to Medan utk check in kt hotel sana..bertolak dr Berastagi dlm kol 5pm n reached Medan ngam2 maghrib..2 jam perjalanan..even letih kami still jln2 lagi after maghrib tu..hehe..smbung lain ok :)

Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy