Monday, June 25, 2012

soriiii...it was my fault

Assalamualaikum..

hehe..sorry yek..aku tersilap post n3..actually n3 blouse muslimah floral tu to be posted in LayQa Collection instead of suziey.com...hehe..

tetiba tgk page views naik..maaf yek.. :)

Sunday, June 24, 2012

pirates party

Assalamualaikum...

Phewwww..bz mengupload gbr..letihnya mata..satgi nk g pirates party for yaeesh besday....dh lama xke besday party...hehe...

Kalau sape yg pegi jgk jmpa kt sana ok...

Okla..nnt aku update lagi ok...

Jemputlah visit LayQa Collection..more n more collections updated ok :)
Published with Blogger-droid v1.6.9

Friday, June 22, 2012

n now i know

Assalamualaikum..

yes..only now i know how hectic a life of a part timer businessman/woman..no wonder they are willing to quit from their job just to manage their business...

btlla..mmg letih giler..kelam kabut pn ade..hehe..well..tu sume ujian dan dugaan..utk mendpt rezeki yg halal dan berkat, usaha yg gigih diperlukan..alhamdulillah..frm the experience..aku rs enjoy plak..mcm best jek..n the most yg buat aku rs happy bcoz xsngka i've fulfilled hubby's dream..yup my husband mmg sgt2 suka dan teringin nk berbisnes..but wifey dia ni agk phobia and xconfident..end up angan2 tinggal kenangan..ekekeke:D n now alhamdulillah his will has been realize...

aku salute pd mrka yg dh lama dlm bidang ni n still survive..keep up the good work! insyaAllah yakin pd rezeki Allah..

actually aku ni pn even xbrapa sure bole berjaya ke x...tp because of my husband..i will always to be the supporter :) xpela..andai rezeki Allah ade utk kami..xkemana..ye dak..hehe..

ok la..gtg..kt opis pn nowadays mmg hectic..byk sgt paper nk kena buat..fighting suziey! 

p/s: thanks for visiting & being my follower @ LayQa Collection :^_^
p/s2: if anyone interested to buy Canon 10-22mm Ultra Wide Lense with warranty until Jan 2013, pls PM me ok :) mau upgrade lense la..hehe..

Thursday, June 21, 2012

Nursing Blouse muslimah

Assalamualaikum..

ehem..nursing blouse muslimah in d house ^_^

@
 

Wednesday, June 20, 2012

LayQa Collection is now launching

Assalamualaikum..

bismillahirrahmanirrahim..dgn rasa rendah diri aku nak hebohkan dgn org kampung suziey.com launching of our new online business... LayQa Collection ^_^

jemput2lah visit ye...nak jadi follower sgt2la dialu2kan :)

Tuesday, June 19, 2012

surprise..surprise..surprise..

Assalamualaikum..

alhamdulillah...finally..terjebak jgk aku di dalam kancah perniagaan..ekekeek:D yezzaaa..now aku tgh setup online business aku..join venture dgn mr hubby..berdua lebih baik..basically kami menjual modern muslimah apparel..hiksss..

ok dh settle sume aku heboh kan sekampung ok..ekekek ^_^

korang support aku tau..hehe..selain jadi readers suziey.com..jemput la jadi customer aku plak..hehe

Thursday, June 14, 2012

beach lover

Assalamualaikum...

wohooooo..lama giler xupdate blog..usah kata update..blogwalking pn idak..rs mcm terputus connection plak gitu..huhu..

emm actually n3 ni pn xde mende..sekadar nk munculkan n3 baru dlm suziey.com ni..kesian terpinggir..hehe..

o ye..saje2 nk  btau..aku purchased swimming suit muslimah...wth floral painted..ouh i likeeee..slalu klu g holiday aku just jadi photog..shoot gbr hubby n aQeel je mandi manda..plus aku mls nk basah2..tp since dh beli swim suit ni haruslah terjun sama..hehe..motif beli utk holiday @ beach nnti..nk bersnorkelling..last snorkelling masa honeymoon dulu..since aQeel ade mmg xde ler..huhu..


can't wait for our relaxation getaway ^_^

Monday, June 4, 2012

Lexis, PD & Hidayah Tomyam Seafood

Assalamualaikum..

Alhamdulillah syukur pd rezeki Allah..smpena 6th anniversary kami.. .kali ni short holiday @ pd...





As early as 8am kami gerak ke pd..picnic kt teluk kemang..kasi can kat aQeel play sand and mandi beach puas2..




He's mine ^_^




Adela bw bekal sket..mcm bese..menu wajib klu g piknik..ape lg sandwich ler..dan jajan..ekekekk:D




Dh puas picnic kt beach...check in hotel..kami stay @ lexis..suppose check in time 3pm onwards tp kami kol 1230 dh smpai..redah jek n nasib baik bilik dh ready..hehe:)




Nice room..super comfy and spacious..1 king bed n 1 queen bed..at first nk book grand lexis which is ade private pool tp xjadi coz hrga mcm merapu je cuti skool ni..700+ per nite..so xyah membazir..takat nk bg aqeel berendam bath tub pn ckp..




Ni premium tower seaview..rate per nite is rm450..ni school holiday pnya rate..klu x schol holiday aku xsure brapa..hehe..cuma agk pelik coz entrance door adlh kt toilet...nmpk x pintu hujung tu...tu la entrance..masuk je trus nmpk bath tub n shower..pelik kan.ekekek







Taken frm entrance..blm ape2 hal bdk kecik ni dh berendam dulu..haihhh...bath tub agk besar and comfy for aqeel to play and had fun inside..




Sunset view..otw cari seafood..




Kami dinner kt sini.hidayah tomyam restaurant..rest ni agk dekat ngn hotel..dlm 5 minit jek smpai..highly recommended for the best seafood at port dickson..worth for ur money..




Serius aku trkejut dgn hrganya...giler murah..kami order siakap stim size large..mmg besar btl..pastu order kailan ikan masin utk 2 org mkn..udang sweet sour pn utk 2 org..sotong goreng tepung size small..telur dadar utk aqeel..air carrot susu..total rm47.90 tp dia bg diskaun 90 sen.hehe.mmg berbaloi...sorila xde gbr foods sbb at first mcm xrecommended..dh agk sti mahal sbb dia bg ikan size besar..skali murah rupenya..hehe..so highly recommended la utk mkn seafood n tomyam..

Okla..so tu je la short review about our anniversary celebration:)
Published with Blogger-droid v1.6.9

Sunday, June 3, 2012

its our 6th anniversary!!

Assalamualaikum..

Alhamdulillah dah 6 thun usia perkahwinan kami...syukur ya Allah..smga kebahagiaan yg kami kecapi ini mndapat rahmat dariMu...syukran atas sgla nikmat rezeki yg Kau kurniakan..

Smga ikatan kami kekal hngga ke syurga...


Published with Blogger-droid v1.6.9

Saturday, June 2, 2012

lIVE frm Atmosphere 360, KL Tower

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..kenyang dh lunch...pre anniversary treat by kesayanganku...cewah ade pre celebration gitu..hehehe...tomorrow baru real celebration...ala just short holiday around malaysia.. ^_^

So luncheon ditaja sepenuhnya @ atmosphere 360 restoran KL Tower...sgt indah view KL di siang hari.last time dinner kt sini gelap..indh jgk la coz tgk lampu neon..ekekek...




Nice kan..amik guna note pn cantik jgk...hehe.




Waiting for the lift at entrance..rmai plk org kt bwah ni..tourist la ramai..tp dorang kt bwh je...mcm2 ade kt bwh ni..happening jgk..




Aqeel menikmati keindahan KL..haish gayat btl aku tgk dia sandar kt glass tu..huhu..even aku tau kukuh but still ade rs gayat jgk..hehe..




Nice:)




Padat dgn buildings...




Aigoo..bijak budak kecik ni..since tpt kami dining is moving..berputar gitu..and dia asyik tertinggal bl dok kt tepi glass tu...trus dia landing siap2 kt floor yg moving..ekekek..btl2 buat cam umah sdiri nih...




Ok meh layan gbr2 food station:)













Besar btl..sedap ikan ni..dia mcm percik tp lain sket..rempah dia sedap..bakar style i guess..







Finally thanks so much to hubby for the treatment...happy early 6th anniversary to us..smga Allah merahmati kebahagiaan kita..amin:) i love u ^_^
Published with Blogger-droid v1.6.9
P/s: aigoo aku lupe nk rotate picture daaaaa...nnt la aku edit ek..ekekek

Friday, June 1, 2012

solat di atas kenderaan

Assalamualaikum..

as promised in my previous n3..aku akn share info berkenaan solat bagi musafir dan di atas kenderaan..whenever we went for a holiday..jgn lupa kewajipan kita as a Muslim ok..sesungguhnya solat itu tiang agama...tidak kira di mana jua kita berada..solat tetap boleh dialakukan mengikut keadaan berpandukan dalil2 dan hadith2 yang sah...

ok..rsnya ramai dh tau pasal solat bagi musafir which is kita bole jamak (himpunkan) dan qasar (ringkaskan)..bila mana kita keluar dr rumah kita yang jaraknya melebihi 90KM utk bermusafir untuk tujuan yg baik sekalipun pergi bercuti bersama keluarga (bukankah itu tujuan yg baik dgn menggembirakan hati insan tersayang)..maka bolehla kita lakukan solat jamak dan qasar..mudah kan..tiada alasan utk kita tinggalkan solat..

so aku xnk ckp panjang pasal solat jamak dan qasar..aku dh explain pnjang lebar dlm entri ni..now pasal solat atas kenderaan..cthnya kapal terbang..since kita bkn pilot yg akn bw kapal terbang tu menuju destinasi kita, so bila masuk waktu solat dan perjalanan kita mengambil masa sgt panjang hinggakan walaupun kita ingin jamakkan solat kita masih xsempat utk dilakukan di darat, maka bolehla kita solat je atas flight...antara syarat sah solat adalah menghadap kiblat..sekiranya mmg btl2 tiada tpt utk bersolat di atas kapal terbang tu, bolehla solat di tpt duduk kita..and sebaik2 solat adalah dilakukan dgn berdiri..walaupn keadaan kita uzur dan xmampu nk solat berdiri, permulaan solat berdirilah dahulu..slpas mengangkat takbir barulah terus duduk dan solat lah secara duduk smpai habis..

ok back to atas flight tadi..kalau berdiri merbahaya kan..so duduk je la kt tpt kita..tp still kena usahakan utk menghadap kiblat..nowadays dh ade smartphone bole refer pd arah kiblat dr phone..kalau xde tanyala stewardess ke org ke n cuba cari panduan mana arah kiblat..andaikata mmg tiada langsung petunjuk arah kiblat, solat shja la dimana anda duduk menghadap ke depan..if arah kiblat dpt ditentukan dan kedudukan kiblat adlah dlm kawasan boleh berpaling..means tht samada berpaling ke kiri atau kanan sedikit (atau dlm lingkungan 90 darjah)..takbir pertama hendaklah diangkat dengan memalingkan dada ke arah kiblat..cth arah kiblat sebelah kanan kita so pusingkan dada ke arah kanan ke arah kiblat dan angkat takbir pertama..kemudian teruskan solat dengan duduk menghadap ke arah depan sehingga selesai solat..yg penting takbir pertama je menghadap kiblat..seterusnya xperlu lagi dah..utk ruku' tundukkan sedikit badan kita dan sujud tunduk lebih sedikit dr ruku'..

same goes to perform ur pray inside the bus or train or any kind of transport..tapi hendaklah di keadaan darurat yg mana tiada langsung ruang dan keadaan yg mengizinkan utk kita solat secara berdiri dan menghadap kiblat..solat di atas kenderaan xperlu diqada' kembali bila kita di darat..solat kt di atas kenderaan tu insyaAllah diterima Allah dan yakinlah yg solat kita diterima olehNya..so kenapa perlu nak qada' kan...meninggalkan solat hukumnya berdosa besar..tiada istilah solat hormat waktu ok..

perlu ke nk berwudhuk? ok kalau dlm kapal terbang ade toilet kan..amik la wudhuk kt toilet..jgn la amik wudhuk tu smpai abis basah lantai flight..hehe..memadailah meratakan air ke seluruh anggota wudhuk..boleh kan..ataupn before naik flight amik siap2 wudhuk..tp klu terbatal amik je la kt toilet..cuma hati2 la..if dlm kenderaan mmg xde lgsung sumber air dan debu utk tayamum so solat je la tnpa wudhuk..insyaAllah diterima dan sah..tp aku pnh baca ade pandangan mengatakan bw batu kecil dlm poket..so if xde sumber air or debu..bole gunakan batu tu as a medium to do tayamum..

so..hopefully explanation aku ni clear and korang paham..yg mn elok tu bole la dimanfaatkan :)

 ~us in Emirates flight heading to Dubai before proceed to Madinah..1st time solat atas flight..~


Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy