Monday, July 30, 2012

OREO's lorry in da house

Assalamualaikum..

alhamdulillah..dh 10 Ramadhan dh..syukur dapat menikmati Ramadhan 1433H..well..mcm biasa dlm bulan Ramadhan mmg aku agk jarang buka blog n blogwalking :) so camne dgn sambutan Ramadhan korang? hope dipenuhi dgn aktiviti rohaniah dan tdk ketinggalan utk merebut sebanyak mgkin barakah di bulan yg mulia ni..amin..

last Friday aku p terjah I-Setan KLCC..beli barang sket..hehe..and dpt voucher I-Setan frm the purchased..so aku grab this thing which for me is sgt la cute..hehe..aQeel definitely sgt suka..

~taraaaa..cute kan..lorry ni mmg boleh buat main ok..roda dia bole gerak2..plus kt body dia bole guna container tu utk letak brg..~

~inside dia letak biskut OREO yg small size tu 5 packs..rege dia RM18.50..dpt lorry & biskut...worth..hehe~



~moto ni pn dpt free tp xingt beli ape..~

~hiks..ni hypo ke elephant ek..aiyakkk..failed! ekeke:D toys ni dpt free dr beli McD Happy Meal..free lg..heeh:D~

~spiderman ni pn free beli KFC Kids Meal~

~ aeroplane ni aku lupe beli ape tp dpt free jgk..~

~bunga ni beli sdiri..ekeke:D~

sume toys kt atas tu antara favorite toys yg aQeel akn main tiap2 hari..so moral of the story..xyah ler membazir beli toys..cari je yg free..xgitu pun yg tu jgk yg dia suka main...ngeeee ^_^

p/s: setelah sekian lama xguna 50mm lense..nk mula asah bakat balik..new members of canon family will arrive soon.. --> mode: excited nk photoshoot balik ^_^
Published with Blogger-droid v1.6.9

Tuesday, July 24, 2012

tertinggal ketapi

Assalamualaikum..

alhamdulillah..kt dh masuk 4 ramadhan 1433H..syukur kt masih berkesempatan utk berpuasa di Ramadhan tahun ni..smga segala amalan kita diterima..dlm bulan ni la peluang utk kita menggandakan ibadat kita..demi memantapkan lagi iman dan akidah kita..

so..mcm ramadhan2 yg lepas..aktiviti blogging mmg haruslah dikurangkan..erkk..tp utk aku xramadhan pn mmg dh kureng..ekekek:D insyaAllah kalau sempat aku sambung la review Holiday @ Krabi aku tu ok..dont worry..aku tetap akn share ngn readers sgla info2 yg mgkin memberi manfaat..insyaAllah..

selamat menjalani ibadah puasa dan smga Ramadhan ini menjadikan kita insan yg lebih baik dari sebelumnya..amin.. :)

p/s: ade kena mengena ke title dgn n3?? ekekek:D
p/s2: thanks to all readers yg sudi visit suziey.com tnpa jemu..alhamdulillah..smga dpt memberi manfaat kpd yg membaca..sorry jika aku xsmpt nk berkunjung balas..now leisure time dh limited..

Tuesday, July 17, 2012

hot stream & crystal pond @ Krabi

Assalamualaikum..

after elephant riding, perjalanan diteruskan menuju ke Hot Stream..mcm kolam air panas..tp kolam tu semulajadi..not sure how tp sumber asal adlh air terjun yg mengalir and dia mcm bertingkat..at the end adlh sungai..

dipanggil hot stream sbb suhu air kt situ usually around 35-40 degrees..but since kami pegi on tht day hujan je dari pagi..so air dia x warm dh..sejuk tp xsejuk sgt..

 ~entrance..emmm sape pndai tlg la translate ek..:D~

 ~ni pn aku xsure ape motif dia..sbb xpaham bhsa thai..yg aku tau DSLR cap canon..ekekek:D~

 ~ni la kolam tu..dia mcm bertingkat2 and dalam parang paha org dewasa.air keruh sbb baru lps hujan...~

 ~posing2 je ler..~

 ~skodeng pn ok gk..:D~

 ~ni mcm pier jek..sbb ade pelantar utk sampan / boat~

 ~dpt la jgk rendam2 kaki..warm je rs air dia..patutnya dia rs panas2..~

 ~ank banak main air..~

 ~aQeel dlm usaha menyeberangi kolam sendirian..ala xdela jauh pn..hehe~

 ~ape pesen la ni..~

 ~ok next g lunch plak..dlm pakej ni inclusive luncheon..and it is HALAL..~

 ~chicken sweet sour~

 ~aQeel kelaparan..~

 ~while waiting for the foods.~

 ~green curry chicken~

 ~mixed vegie..overall sume foods sedap..nasi dia wangi...harum semerbak..~

~lps dh kenyang..smbung lg..pegi Emerald Pool a.k.a Crystal Pond...ni map dia..actually ade 4 pond..tp hanya 2 pond dibenarkan utk mandi manda..lg 2 tu xbole sbb bahaya..tanah kt dasar pond adlh jenis tanah selut...klu pijak terbenam ler..so bahaya utk swim..dan ade 2 laluan utk ke Crystal Pond ni..1 jln sejauh 1.4km and the other option 800m jek..so sukatila nk ikt jauh ke dekat..hehe~

~brgmbr kt entrance dulu..~

 ~masuk2 dh nmpk ank sungai..mmg crystal clear air dia..nmpk clear batu2 kt dasar sungai tu..n dalam sungai ni adlh lebih kurang paras pinggang..dlm jgk tau..tp still nmpk dasar..cantik sgt..rs nk terjun kt sini jek..ekeke:D~

 ~2 routes~

 ~dh la jln mcm mendaki..haih..semput jgk..tp balik laju ler sbb menurun..hehe~

 ~dh smpai kt pool entrance..comel je elephant ni..~

 ~amik sorang 1 gajah..hehe~


 ~ni la laluan ke pool dia..kena lalu atas titi ni sbb tanah dia sgt2 licin..~

 ~peace :) air dia sgt cantik..hijauuuu dan crystal clear..yg hijau2 berlumut tu dia simen tp dh berlumut..so sgtla licin..kena hati2..sbb turun je dari simen tu nk masuk dlm pool yg hijau cantik tu..sgt dalam..masuk2 terus paras dada org dewasa ok..dh la licin..uish mmg bahaya btl..~

 ~aQeel xbawa jacket floater..so payah sket ler hubby nk mandi manda..kena paut je sbb dlm..~

 ~subhanallah..cantik btl air dia..~

 ~aku pn xbrani nk jln sbb licin..licin tu sbb lumut2 tu..sbb tu dia sediakan papan utk kita meniti tp papan tu pn licin sket sbb basah kan..~

ok tamat dh kisah mandi manda di hot stream & crystal pool..and ni la penutup utk aktiviti jungle trekking & elephant riding on day 2 @ Krabi..alhamdulillah tiada kejadian yg tidak diingini..syukur slmt dan happy..enjoyyyy :)
 

Monday, July 16, 2012

tiger cave temple & elephant riding @ krabi

Assalamualaikum..

sementara menunggu kt airport hr tu kan aku ade ckp aku survey jungle trekking & elephant riding..so ni la plan B nya..day 2 jungle trekking wth elephant riding, day 3 island hoping and day 4 bike tour..

ok package yg aku amik niutk jungle tour inclusive wth elephant riding for 1 hour.kalau ke krabi kira wajib la buat aktiviti ni selain island hoping...hehe..


~ok aku amik pakej yg ni..hrga per peson is 1300bhat (RM130) per adult & 750bhat (RM75) per child. mmg puas hati sbb byk tpt yg kami pergi..tp jgn la imagine jungle trekking yg mcm kt skolah2 tu kena melalui hutan belukar panjat gunung sume tu..ekeke:D jungle trekking ni just pegi mlwt tpt2 menarik yg ade dlm hutan tu..dari 8.30am till 4pm ok..perghhh mmg letih banget berjalan..and kami pergi in group of 8 person..luckily dlm team kami ni ade 1 couple frm malaysia tgh honeymoon..n luckily sekepala..jenis yg suke no bergambar..luckily lagi depa ni pn bw DSLR..so kami dh mcm tukar kamera utk tlg amikkan gbr..alhamdulillah Allah permudahkan :) ~

~is waiting for the minivan for jungle trekking adventure..hehe...driver pick up dr hotel..~

~heading towards krabi ok.. :)~

~so..ths is the 1st place yg kami pegi..Tiger Cave Temple..tp aku x bergmbr sakan pn dlm ni..n kami pn xpegi jelajah habis kt dlm temple ni..jiwa kami xserasi dgn surrounding dia..dh la byk anjing dan patung2..so there is no need to expose our child wth the culture..ckp sekadar tau luaran jek..~

~kalau ikt hati mmg xnk pegi sini tp since dh ade dlm pakej..so just follow je la..tgk luar2 ckp..:)~

~maybe ni mascot dia kot..nama pn tiger cave temple..harus la ade tiger..sorry aku xamik tau in details plak sejarah tpt ni..xpe xpenting utk di share kan..ekekk:D malaysian couple yg amikkan gbr2 kami ni agk newby..so byk yg blur sket..so just bear wth it ok :) at least ade gk kenangan kami bertiga brgmbr brsama..better than nothing org ckp..hehe..(tetiba teringat mana plak aku letak en tripod ek..ngeee:D)~


~bergurau senda gitu..ecewah..:p~

~ok..next aktiviti yg paling kami nnti2kan..elephant riding..so ni la elephantnya..it is located nearby the tiger cave temple..ms kami pegi ade 1 bangsal/platform utk naik gajah ni sedang dlm construction..~

~haaa tu dia in the process nk hop on the elephant..erkkk..at first aku nk split gajah ngn hubby..sbb mcm xyakin gajah ni mampu nk tampung beban kami bertiga..tp coordinator tu kata.."can..can..dont worry"..mmg gayat btl mula2 naik tu..dh la aku kena move to the end..bergoyang2 plak tu..haihhhhhh..ngeri..dh duduk tu aku jadi keras..tkt nk moving..hahaha..~

~tp mula2 je kaku..bila gajah tu dh mula walking..eh syiok la plak..seriously mmg syiok gilerrrrr..hehe.~

~ye aku admit ths is my 1st experienced riding an elephant..so ala2 jakun la kan..hehe..tgk la jln2 yg dilalui.gajah ni mmg suka lalu kt jln yg adventure..yg ade lopak2 air..and ade 1 trek tu dia masuk ikt celahan pokok besar yg sgt sempit dan berlopak dlm air dia..perghhh mmg adventure..tp best :)~

~sometimes elephant ni akn stop utk mkn..syiok tgk dia mkn..selamba je dia sauk daun2 guna trunk dia n ngapp..~

~aQeel la paling excited dpt naik elephant..syukur dpt menikmati keindahan alam ciptaan Allah..bumi yg menghijau..~

~alaaaa :( dh habis pusing dh..kejap je rasa..xpuas..mmg best..insaf dlm diri melihat kejadian gajah..bila naik gajah ni..menyedarkan kita akn tujuan makhluk Allah ni dicipta..dan keistimewaan2 yg ade pdnya yg tiada pd makhluk lain..subhanallah..Allahuakbar..~

~comel je gajah ni..~

sooooo..tu la serba sdikit experience kami riding an elephant..sgt2 menyeronokkan..kalau korag smpai Krabi..MUST TRY ok..alhamdulillah kami slmt merasai pengalaman yg menyeronokkan ni....


Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy