Thursday, December 27, 2012

bubbye Ho Chi Minh..Malaysia! kami pulang

Assalamualaikum..

alhamdulillah..finally berjaya jgk aku abiskan review Holiday@Ho Chi Minh, Vietnam ni..hope segala info, pengalaman manis dan pahit kami yang dikongsi di sini dpt dijadikan panduan dan iktibar..yg baik elokla disebar2kan..xgitu :)

 ~ok ni beg yg diberanakkan..ekekek:D beli extra beg lagi..nmpk sgt byk giler menyopping..RM, VND & USD sume abis..eh x tipu..RM ade la beberapa puluh..VND pn ade la sket..simpan utk kenangan..hehe:p~

 ~siap guna translator utk communicate ngn staff hotel tu..dornag sgt xfasih english..ni staff hotel yg bhgn room service..kalau bell boy tu fasih jgk speaking..~

~mudah gitu..so ape lagi..download ler apps ni..senang kalau nk communicate selain english and BM..hehe:p~


kusangkakan panas berpanjangan..rupanya kami diuji lagi..filght delay! supposed to depart @8am..delay to 1pm and finally delay ke 4.30pm..huhuhuhu..seharian kt airport..air asia bg peluang utk sapa2 nk extend stay kt HCM for 1 day..so balik ke malaysia esok pagi nya @8am..kami mcm berbelah bagi..at 1st mmg aku dh serahkan passport sume utk dorang proses extension stay kami tu..but then hubby plak xagree..kalau extend kami akn ada masa byk lagi utk shopping2..yeay! tp kami dh running out of cash..hehe...dh perabihkan siap2:p time tu la plak mastercard aku buat hal..xboleh nk withdraw advance cash..haih..haru..so kami redha la..kami anggap xde rezeki kami nk perabihkan duit lagi..hehe..semua ketentuan dan perancangan Allah is the best kan..so kami xregret sgt la..

so layan je la ape kami buat to kill the time..lama tu..dh la kat airport xde lounge utk kami berehat..policy air asia kena bg room to stay if flight delayed more than 4 hours..hmm..makanya kami semua merayau2 dlm airport tu je la..cari port masing2..just rest kt bench jek..

 ~airport~

 ~Q for check in~


 ~jenuh soh aQeel snap guna Note..sumenye blur sbb shaking..tp ni ok sket la..hehe~

 ~masa kami telah dibunuh oleh papa ultraman mebius..ekeke:D~

 ~tu flight utk group yg kol 10am..huhu kami pnya flight ade kerosakkan teknikal..sbb tu delay lama giler..huhu..~

 ~ours~

 ~air asia provide lunch coupon..tp almaklum la kan..ni bkn negara Arab yg gerenti serve halal foods..trpksa la mnta nasi ngn boiled egg..actually stok megi kami ade lagi sebungkus..and jgk biskut..since flight kami suppose pagi kan..so bg semua kt bell boy hotel..ekekek:D~


 ~kami ade entertainer..aQeel and the guitar..lagu yg diulang nyanyi adlh ultraman max..haishh~



ok tamat sudahhh...alhamdulillah..syukur dgn kebahagiaan dan nikmat yg Allah bagi..so sorry for the late update.. :) 

happy reading ^_^

Wednesday, December 26, 2012

JANGAN naik beca di Ho Chi Minh, Vietnam

Assalamualaikum..

ha..big NO disitu ok..supaya korang alert dgn ingatan aku ni..well..kita belajar melalui pengalaman..xsemestinya pengalaman sdiri..pengalaman org pn blh gunapakai jgk..


~ok kasi view gbr best naik beca dulu..mmg syiok la..di pagi yg dingin dgn embun..suasa kota yg xsesak dan damai..layannnn...~

~hubby naik sorang2 n strolller..hehe..no wonder uncle tu beria xmoh pandang kamera everytime aku amik gbr hubby..hmm..~

Ok..segalanya bermula disini..hiks..mcm alhijrah plak:p ok ni adlh last day kitrang kt HCM..pagi2 lps subuh dh kuar..ni baru kol 6 lebih ni..dh terang dh..kami mmg tau kt Cho Ben Thanh tu byk beca utk pusing2 bndr HCM ni..ala just pusing2 town jek..ala2 mcm pusing2 KL gitu..hehe..a night before, aku ade terbaca review pasal blogger naik beca kt sini..biasala kalu travel ke negara org..wajib baca survey dan experience org yg dh pnh smpai ke tpt kita nk pegi tu..br la dpt ilmu dan info kan..cumanya nasib aku xberapa baik sbb info yg aku dpt yg best2 jek..i mean xde la kes naik beca kena tipu mcm kami..hehe..well aku pn x buat research mendalam..and at the same time..hubby pn of coz buat research dia sdiri..

tgh pusing2 kt luar ben thanh market tu..dtgla sorang pakcik beca ni approached kami..dia promote la siap tunjuk log book..dlm log book tu ade byk la org mesia yg komen n bg review best2 lps guna service dia tu..then aku tnya hrga dia kata VND15K (RM2.20)..yes exactly mcm ape yg aku baca review last nite..mmg dorang pn kena charge byk tu..dlm kepala otak yg suci murni ni xterpk pn nk kena tipu..hubby plak mmg xconfident..dia ada baca review org kena tipu naik beca..tp pg tu tetiba mcm blur n kelu xterkata..hehe..so end up kami pn naik la..menikmati pemandangan..jauh jgk dia bawa..dlm hati kesian jgk kt uncle ni sbb penat tu nk kayuh..dh la berat gitu..:p

so bila dh smpai kt hong kong market..dia soh bayar VND500K (RM75)..what! aje giler..lain dr yg dijanjikan..masa promot mula2 tadi kemain lagi english berhabuk..terror btl..tetiba time nk byr ni buat2 xpaham english..dia kata not 15 thousand..500 thousand..mmg giler..tp kami mcm kena pukau plak..hahhaa..yg jahatnya..uncle tu siap rampas duit dr hubby...gedebak gedebuk..kami xnk jgk byr VND500K..end up dia just dpt ape yg dia rampas tu jek..adela dlm VND200K (RM30)..tu pn regret sgt..giler jahat la uncle tu..uncle tu pn tetiba bertukar mcm gangster dh..aku dh kecut dh..takut dia panggil geng dia..dh la tpt dia kan..negara dia..kita ni pendatang jek..seb bek la at last dia mengalah..panjang la makian dia pada kami..tp kami buat bodoh jek..bkn aku paham pn ko ckp ape..ade aku kisah..ekeke:p ish tp mmg horror giler..tobat lps ni mmg xde la nak naik lagi..

kami redha dgn penipuan itu..hehe..at least dlm happy ade jgk insiden pahit yg kami experience..memori gk tu kan..so guys...PLEASE BE CAREFUL ok..jgn naik beca kt Ho Chi Minh! i know maybe not all yg perangai busuk camtu..tp majoriti of them..lps kejadian tu baru la aku baca byk jgk review org kena tipu ngn pakcik beca ni..n lg worst byk yg rugi berpuluh2 dolar..so hati2 ok..kalau nk naik beca naik kt melaka je la..best jgk..org kita..hehe..

fuhhh..pnjang coretan kenangan pahit kami di vietnam ni..hehe..hope korang xterkena mcm kami ok..hrp2 experience aku ni dibaca oleh readers yg nk bercuti ke sana..so tht korang xkan tertipu :)

Wednesday, December 12, 2012

Cu Chi Tunnel, Ho Chi Minh

Assalamualaikum..

wohoooo..dh bersawang ke blog ni..hehe..sorry guys..lmbt giler nk completekan holiday review ni..straight to the point je la yek..

day 3 kami pegi Cu Chi Tunnel plak..sebutannya Ku Chi Tunnel ok..half day tour package USD10 (RM30) per adult..children below 5 is free....kami chartered yg dekat hotel jek..senang..dia akn pick up as early as 8am dan hntar balik ke hotel around 2pm..

~aQeel bought a guitar dr aunty yg jual tepi2 jln kt hotel..RM10 jek..tp sounds dia sedap gk bunyinya..xmcm gitar menan lain..~
 
~every sunday morning akn ade live band show kt depan Vietnam Opera House ni..ramai gk org tgk..~

~ok 1st pit stop before proceed to Cu Chi Tunnel, dia bw kami visit tpt handicapped handicrafts..kagum dgn talent dorang ni..it is a gift to them even tho they are not as normal as us..insafi la kekurangan mereka dan syukurilah kesempurnaan kita..~

~gigih buat canvas piccas frm egg shell..~

~dh la kecik2..tp final output dia mmg sgt cantik dan berseni..ralit gk la kalau tgk dorang buat..~

~lahiriah nmpk mcm sempurna..tp sbnrnya mereka ade kekurangan..tp dikurniakan kelebihan kemahiran fizikal yg sometimes melebihi kita yg normal ni..~

~sblh bhagian bengkel and another part of the area penuh dgn hasil2 tgn mereka..tgk ler pasu yg super besar itu..~

~on d way to Cu Chi Tunnel..lalu kawasan ladang and hutan2..~

~Cu Chi Tunnel entrance..fees utk masuk USD4 (RM12) per adult..and child is free.~

~briefing session..sgt besar kawasan Cu Chi Tunnel ni..and ade byk tunnel..kami gerak in group~

~sebelum masuk ke kawasan Tunnel, ade weapons gallery..mcm2 jenis senjata depa ada..~

~dibekalkan dgn pamphlet about Cu Chi Tunnel..sejarah tunnel ni..kalau nk tau detail history dia korang google je wikipedia..aku nk story kang boring la plak sbb panjang berjela..aku selit2 sket2 je la ek..hehe..~
 
~ok nk masuk ke kawasan tunnel kena turun laluan ni..pastu kt tgh2 tu ade pit stop utk dia bg sticker masuk..then lps tu mendaki balik naik ke atas baru la masuk kawasan tunnel..~

~ha tu tgh nk bg sticker la tu..~

~1st thing..our tour guide bg briefing pasal Cu Chi Tunnel and all the history..so dgr je la..interesting.~

~know what..org dulu2 just guna 2 bende alah ni je utk gali tunnel tu..tunnel yg sgt panjang dan byk cabang itu.and surprisingly bertingkat2 ok..baru ler aku tau..gigih btl dorang kan..demi menyelamatkan nyawa..~

~ha cenggitu la rupa tunnel ni..bertingkat2..siap ade ruangan memasak and kebuk asap utk keluarkan asap tu kt tpt lain..kalau kt tpt sama satgi musuh dpt detect plak..bijak tau dorang..dh pk sume..tunnel tu dh jadi perkampungan dorang dh masa vietnam kena serang..bersesak2 dlm tu..~

~ ni 1 of the secret entrance utk masuk dlm tunnel tu..ye la pintu tunnel ade byk..and bercabang2..utk selamatkan diri dr musuh..harusla kan..~

~luckily org dulu2 size nya kecik2 jek..mmg muat sgt..kalu size besar tu mmg xdapek ler nk masuk ikut sini..~

~byk perangkap dipasang..ngeri je tgk..~

~ni pintu tunnel lagi..mmg sempit giler tunnel dia..tgk ler pintu pn kecik jek..~

~dan pintu lagi..hiks..unik~

~ok ni nmpk macam busut semut kan..tp ni sbnrnya tpt keluarkan asap dr dapur utk memasak tu..ha dapur nya xtau la kat mana..so kalu musuh nmpk dorang xtau pn tu sbnrnya asap dr dapur..~

~ni cth2 jerangkap samar yg dorang buat..klu terkena mmg confirm kena potong kaki..~




~since time kami pegi hujan on off..so jln agk licin..sbb tanah merah pastu kena air hujan..jadi berlecak la..bl jln licin..kena hati2.~

~aQeel gigih nk panjat kereta kebal ni..hikss~

~tu replika je tu..nmpk mcm org real..hehe..ni tpt buat senjata..~

~ade tpt berehat kt tgh2 hutan tunnel tu..belah sana tu tpt menembak..kena bayar kalu nk try menembak..xsure berapa..~

~dia mcm wakaf besar..yg ade jual souvenir dan foods and drinks..mini replika kt dlm almari tu diperbuat dr tin2 ok..creative btl..~

~kami berbaju hujan..ala jenis yg plastik pakai buang tu..senang..xbasah..leceh nk bawa payung..~

~ok ni tpt buat selipar..bijak gk dorang ni..buat selipar bentuk terbalik..tang tumit jadi ke depan..tang depan jadi kat tumit..so kalau jln, musuh akn ikut arah bertentangan la ikut jejak tapak selipar tu..~


~jeng jeng jeng..entrace tunnel yg kami akn masuk..~


~serius sgt gelap..mmg xnmpk ape..gelap gelita, panasssss dan sempit..mula2 aku takut gk nk masuk bawa aQeel..tkt sesak napas..tp alhamdulillah..xde ape..ok jek..sbbnya aku pasang torch light dr samsung note..so terang giler kt dlm tu..ekekee:D ~

~ni dr speedlite pnya cahaya~

~terang je nmpk..padahal kalu xde cahaya gelap giler..hehe..~

~berani ler sbb masuk guna torch light..aci x..ekek:D org blakang pn folo jek..xseram langsung..cuma panas je..hiksss~

~see..sgt la kecik..aQeel pn xbole nk berdiri..aku lagi ler..kena membongkok all d time..dlm otak au just bayangkan tunnel ni runtuh..nauzubillah..syukur la xde kejadian yg xdiingini berlaku~


~yeay..alhamdulillah selamat dh keluar..ade byk exit..kami jln kt dlm tu smpai puas baru exit..~

~aQeel pn berani jek..laju je dia jln..dia yg paling eksited..siap ajak masuk lg skali..ekek:D~

~kt luar tunnel tu ade tpt basuh tgn..keluar dr tunnel yg sempit harusla berpasir2..so bole refresh kt sini..air dr gunung..sejukkk..dinginnnn jek..~

~nak balik dah..selesai dh penjelajahan Cu Chi Tunnel..syukur kami dh experience kehidupan org2 zmn perang dulu..betapa siksanya nk survive..~

~sblm balik posing dulu dgn patung2 ni..nmpk real jek..pandai dorang buat..~

tamat sudah episod Cu Chi Tunnel..final chapter --> naik beca!





Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy