Monday, February 18, 2013

landtrip holiday @ hatyai - d'journey is begin

Assalamualaikum..

so sorry for the late update..being too bz lately..every week ade je aktiviti nya..kt opis mmg xdan ler nk update..anyway..aku gagahkan jg utk update for the sake of memoir to be kept and remembered :)

ok..lets begin the journey..alhamdulillah syukur kpd Allah yg tlh mengurniakan rezeki utk kami sekeluarga dan beri peluang utk kami menjelajah negara org..syukra ya Allah..

actually ni pn last minute plan..a week before hari wilayah holiday kami pn memulakan perjalanan menuju ke utara tanahair..cewah..puitis..hehe:p kami gerak balik tepeng 23hb (rabu) malam n overnite kt tepeng...esoknya 24th (Khamis) cuti maulidur rasul, kami sambung journey kami ke utara..decided nk masuk thailand via bukit kayu hitam border..so lalu la changloon..

basically, route nya adlh KL - tepeng (3 jam) - bukit kayu hitam (3 jam) - dannok - hatyai (1 jam)..ada gk plan nk lajak ke Krabi n buat island hopping to phuket..dr hatyai - krabi (4 jam) - phuket (2.5 jam)..ni via landtrip ok..but then decided nk stay kt hatyai n jln2 jelajah seluruh hatyai n relax2..overall frm thursday to sunday kami kt hatyai and monday balik KL after overnite kt tepeng sunday tu..insyaAllah next trip ke Krabi n island hopping at phuket..since ramai yg ckp krabi lg best n peaceful dr phuket..well..biasalah phuket glamour ngn foreigner..so brg n foods sgt2 mahal unlike Krabi..btw..tu tunggu review lain la once kami dh experienced :)

for record: tol KL - tepeng RM35.10, tol Juru RM8.50, tol Jitra RM13, tol RM1

~1st pit stop is JO Cendol Pulut..perghh mmg sedap la pekena cendol pulut di tgh2 panas mentari.hehe..kami gerak dr tepeng kol 9am..so smpai kt changloon almost 12pm~

~laksa utara ni pn sedap..erkk sorry lupe nk captured hrga berapa..hubby yg g bayar..n aku pn lupa nk tanya..:D

~cendol pulut ni mmg sedap..pulut dia just nice..xlembik x keras..isi byk mcm mkn ABC plak..hehe~



~aQeel is sweating sbb baru lps main playground..haih...~

~ok dh smpai changloon..ade byk kedai yg sediakan service ni..complete dia isikan form sume..1 passport dia caj RM1 utk isi form~




~aku baca survey ramai yg g kedai uncle ni..mmg btl pn convenience.sbb kt kedai dia ni sume ada..1 stop center gitu..kedai runcit cum jual insuran cum money changer..so senang la kan..nama kedai pn sempoi...hehe..uncle tu pn ramah..dia tau kami 1st time masuk thailand by car..siap explain procedure n thing to do masa kt border..tq la uncle :)~

~amoi tu tgh isikan form arrival and insuran keta..~

~ni rate insurans keta thailand..kami amik 9 days only..so RM14 + RM3 (upah isi borang) = RM17..settled!~


~dia bg siap2 dlm plastik ni..bw je masa kt masuk border nnti..utk bawa masuk keta ke Thailand wajib bawa geran keta ok..photocopy jek..~

~passport sudah semestinya wajib dibawa:)~

~1 thing masuk ikut bkt kayu hitam..mmg jem la..keta Q..ramai je org mesia yg masuk thailand naik keta..klau nk elak Q panjang masuk la ikut Padang Besaq..nnt akn bertemu di tgh hiway Phattallung jgk :)~

~lori tu cengelat..dia masuk simpang bukit kayu hitam pastu cross masuk ke lorong belah sana..so potong Q la tu..keta pn byk buat..haihh..~

~tu dia panjang Q nk smpai imigresen..~

~dh smpai border..before masuk imigresen Thailand, kena paking keta kt kawasan lapang yg dia sediakan n turun la berjalan kaki g beratur kt kaunter utk cop passport dan car registration..2 kaunter yg berlainan..kt sini utk cop passport..utk car registration kaunter 9 & 10 (kot)..ape2 kena cop passport dulu ok baru g Q utk car registration..so make sure korang di lane yg btl..kalau x..sia2 je..dh la Q pnjang..ramai yg kata selot RM1 dlm passport utk mudahkan urusan..kira bg rasuah la kt pegawai imigresen tu..tapi kami xbuat pun..n alhamdulillah..xde byk kerenah pn..mudah jgk..mostly org mesia ni ikut org ckp..padahal officer tu xminta pn..n kalau xbg xde pn dia bising2 or menyusahkan kita..mgkin ade yg xbernasib baik terkena officer yg byk songeh..dhla depa ni mmg problem nk communicate in english..depa xpaham...~

~kalau masuk dr border Padang Besar akn bertemu kt sini la..hehe~

~ok ni kt Dannok..actually masuk je border tadi dh masuk Dannok la tu..kt situ la meriah..byk jualan n restoran muslim..ni mcm dh hujung Dannok on the way to Hatyai..~

~mula2 tu kami sesat nk cari hotel..time ni xdownload map lagi..menggagau cari hotel guna printed map..fuh jenuh berpusing2..alang2 trjmpa pulut ayam..so tapau ler utk mkn kt hotel~

~tpt kami beli ni agk mahal..3 ketul ayam dan 2 bgkus pulut THB150 (RM15)..mahal kan..~

~pulut ayam mmg maveles la kt thailand ni..no matter at which area sumenya sedap2 belaka..tht bawang goreng n thai sos sgt la sedapppppp..haih rindu plak..~

~ok ni paking hotel..review pasal hotel next n3 ok :)~


9 comments:

Sidratul Muntaha said...

huhuuh
manjang jln siam ko suziey..
mkn pulut pun selalu
klu aku takdan la nak mkn
bisa..
sedap macamana sekalipun...
nnti update lagi

Gieyana said...

bagusnyer beb..mmg in details..nnt nk pegi jgn lupa roger...mn tau leh joint da gang..ekekeke

fazilzura said...

nak join the geng jgk cm Gieyana kan kan kan ..

weols mana penah pi.. kang mau sosat barat wakakakak

ayam 3 ketui rm15 ???? fuhhhhh mahei jgkkk

mama tisya said...

JO cendol pulut tu aku suka cendol & cucur udang kuah kacang...laksa pn ok...lpr wei..hehehe..pulut ayam ada tgk time aku p dannok tp tk try sbb mcm was2:-p

Nens Collection said...

bestnyer..x pernah sampai sini..menarik sgt tempat die..best2!

ALoNa CintamaniszLite said...

info ni mmg bagus.
dan yg paling bagus adalah beg polkadot itu....selalu jer interframe, hehe..

Zura Lee said...

dah lama teringin nk g hatyai...

Zura@Iwan said...

aku pun berada di thailand masa ko pergi ni...tp aku kt hadyai ari ahad..hehe..

next trip plan nk naik keta gak...bawa irfan...dh penah pegi kan..so taw la sket2..hehe..

FiraHamzah said...

wahhh, bestnyer suziey g sana..syok gak g melancong negara org naik kereta ek..sgt challenging! leh gak aku berangan buat macam ko nanti..tapi kena tunggu anak2 membesar skit..hehehe ;)

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio