Thursday, February 28, 2013

Travelog Haji - kursus siri 4

Assalamualaikum..

hmm..Travelog Haji..self explained what this is about..bagi aku perjalanan dan pengembaraan yg jauh iaitu utk menunaikan rukun Islam yang ke5 ini bermula dari persiapan kita di tanah air..langkah yg paling2 awal slps kita mendaftar haji adlh attend kursus haji..xkira la tahun bila kita akn dijemput utk menjadi tetamu Allah utk membuat haji..just get prepared..nothing to loss anyway :)

alhamdulillah..selesai siri 4 dah kursus haji..tp bg kami ni 1st kursus attended.. even so, syukur sbb xbyk sgt ketinggalan..baru masuk bab rukun haji..ilmu dan pengalaman yg diperolehi masa umrah dulu sgt byk membantu..memudahkan lagi pemahaman..

purposely aku nk story in detail jgk everything about haji even tho ade few things yg sama mcm ape aku explain dlm Diari Umrah aku..sesambil bg ilmu sesambil refresh balik ilmu yg ade dlm kepala ni..selain tu memudahkan korang jgk kan..xyah nk click sana sini utk dptkan info..smga kita sama2 dpt manfaat darinya :)

so..basically, rukun haji lebih kurang mcm rukun umrah jek..they are:

1. Niat ihram haji
2. Wukuf di Arafah
3. Tawaf
4. Sai'e
5. Bergunting / Bercukur
6. Tertib

kesemua 6 rukun haji ni WAJIB dilakukan..xboleh tertinggal satu pn..klu ade slh satu yg tertinggal maka TIDAK SAH la haji..dan impaknya sgt besar kalau kita lalai dan tertinggal slh satunya..sbb jika tertinggal 1 rukun, kita sbnrnya blm melengkapkan Haji kita dan kita sbnrnya masih di dalam Ihram Haji..selagi kita di dlm ihram, kita kena patuh pada larangan2nya..yg paling berat skali adlh bersetubuh..bygkan hasil dr persetubuhan tersebut yg mana dilakukan di dlm ihram..ianya adalah berdosa dan bgaimana sekiranya terhasil anak? so kena jg btl2 dan make sure kesemuanya dibuat dgn sempurna demi mendapatkan haji yg mabrur dan selamat dr perkara2 yg tdk diingini..insyaAllah..

Wajib haji pula pelengkap kepada ape yg perlu kita lakukan dlm workflow perjalanan haji..

1. Niat di Miqat
2. Larangan ihram
3. Bermalam (Mabit) di Muzdalifah
4. Melontar Jamrah Qubra pada 10 Zuhijjah
5. Bermalam (Mabit) di Mina 11,12,13 Zulhijjah
6. Melontar ketiga2 Jamrah pada 11,12,13 Zulhijjah

unlike Rukun Haji, Wajib haji ni kalau tertinggal salah satu Haji tetap SAH tetapi berdosa dan dikehendaki membayar dam (denda)..cth ek..rukun haji adlah niat..asalkan kita niat ihram haji, kita dh berada dlm ihram utk menunaikan haji..tetapi wajib haji pula niat ihram tadi msti lah di Miqat..sekiranya tidak berniat di Miqat, maka berdosa dan dikenakan dam..namun Haji masih sah..walaupn begitu utk mendapatkan haji yg mabrur, ensure la rukun dan wajib haji kita sempurna dilakukan..insyaAllah..

overall, workflow perjalanan haji adalah combination of Rukun Haji & Wajib Haji:

1. Niat ihram haji di Miqat
2. Jaga larangan ihram
3. Wukuf di Arafah (Haji adalah Wukuf di Arafah dan Wukuf di Arafah adalah Haji)
4. Bermalam (mabit) di Muzdalifah - slps tgh mlm bergerak ke Mina utk melontar Jamrah dan bermalam di Mina.
5. Melontar Jamrah Qubra pd 10 Zulhijjah
6. Tahalul awal (bergunting/bercukur)
7. Bermalam di Mina 11,12,13 Zulhijjah
8. Melontar ketiga2 Jamrah pd 11,12,13 Zulhijjah
9. Tawaf Haji
10. Sai'e
11. Tahalul - melepaskan diri dari Ihram Haji
12. Tertib

to be continued :)



3 comments:

Gieyana said...

alhamdulillah beb..nice info...

moga ko dpt Haji yg makbrur k...

atty's said...

owh izey dah attend kursus haji ye..
kty inshallah tahun depan nak sertai kursus haji..walaupun pegi nya belum pasti lagi..ready je ..dulu mana tau rezki..

Lily@MamaZaraZareef said...

suziey,dah dpt panggilan utk haji ke..seronok tgk kawan2 yg muda2 dah dpt menunaikan haji..kami stakat ni kemampuan lom smpai lg..:'(

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio