Monday, March 4, 2013

day 2 @ hatyai

 Assalamualaikum..

well..on day 2, as early as 8am kami dh keluar cari breakfast..mncari gakla ape yg femes kt hatyai ni utk breakfast..tp looks like mcm mesia gk...roti canai n nasi lemak..tp sedap lagi kt mesia..well...origin country of roti canai and nasi lemak..harusla kan..hehe..


 ~everyday before keluar..pose dulu kt keta..haha:p~

 ~last nite kan kami jln2 survey ape yg ade kt downtown...so dh nmpk restoran muslim yg ade...and 1st try kt restoran sulaiman..kami parking btl2 depan restoran tu..since that day hari bekerja utk warga thailand..so keta agk banyak.org nk pegi keja..tp parking still byk tepi2 jln..mmg ade lot parking tepi2 jln tu..n kalu siang mmg kena byr la..ni ler tiketnya..70bhat jek (70 sen) utk sejam..tp aku bg 20 bhat dia xpulang pn balance..xpela aku halalkan je la..sbb susah nk communicate..org tu xpaham english..~

 ~this is the said restaurant..tapi not recommended la..xberapa menepati citarasa kami..x ummphh..hehe:p~

 ~restoran muslim mmg mudah nk cari..tp mmg ramai org mesia yg kami jmpa kt sana xrecommend rest. hamid..restoran mamak..mmg sgt2 la mahal..well..kt mesia pn camtu gk kan..hehe..so kami mmg xpegi ler..xkan g thailand nk mkn mamak kan..ape barang..hehe:p restoran hamid tu btl2 dekat dgn Lee Garden Plaza..~

 ~teh ais yg sgt manis..~

 ~since food xmenarik so xyah la aku tunjuk lebih2..so jom tgk pasar pagi plak..after breakfast, kami jln2 je la kt area2 restaurant tadi..keta biar kat parking lot tu..since dh byr utk 2 jam terus..then 1 tuk tuk ni stop n tanya kami nk pegi market x..mmg kami mencari pn pasar pagi tu..so apelagi kami pn ok jek..dl tuktuk tu pn dh ade 3 org chinese singapore..kami join jek..rm2 per adult..kids rm1 jek..sbb sharing tuk tuk and dlm lingkungan 4km so mmg tu la rate dia..kalau jauh lagi lain caj dia..tp mg syiok ler naik tuk tuk~
 ~pasar pagi tu kt luar Plaza Shopping Centre ni..ni kt dlm Plaza tu..kt luar tu lebih kurang mcm pasar mlm gk..n suasana mcm kt vietnam..mmg byk org jual baju n foods..foods menarik tp xberani nk beli sbb susah nk nmpk org pakai tudung jual..kalau pakai tudung tu means food tu halal la sbb org islam yg jual..n kalau nk pegi pasar pagi ni mmg convenient naik tuk tuk sbb sgt crowded..kalau naik keta jenuh nk cari paking la..~

 ~mcm2 ade dlm Plaza Shopping Centre ni..tp hrga jauh lebih murah kt Ben Thanh market lagi..especially baju kids mcm gaun yg aku tgh belek tu..kt vietnam 2 kali ganda murah..end up kami just jln2 cuci mata..aku beli selai je skirt utk aku and hubby beli selai t shirt utk dia dan selai utk aQeel..xbyk la borong..tp mmg murah gk..kira standard la..average hrga tshirt kt hatyai RM15 utk adult pnya and RM10 utk kids..kt krabi and vietnam lg murah..RM10 je selai..hehe~

~ha trjmpa gk kakak pakai tudung jual food..kuih ni byk jual kt hatyai..nama dia bahulu apam..tp rasa dia sgt sedap..mkn dgn kelapa..rasa dia mcm kuih apam beras tu tapi texture dia mcm kuih cara..jenis lembik2 dlm dia..aQeel sgt suka kuih ni..aku pn suka sbb sedap..hehe..~

~ni actually telur puyuh..comel2 je kan..dia guna acuan yg sama mcm kuih kt atas tu..tp ni kami xbeli la..rasa telur la kan..so xyah la nk rasa..hikss:p~

~ni hrga dia 20bhat (RM2)~

~mcm baju bundle pn ade..~

~tuk tuk berderet tunggu customer..senang jek~

~ade 3 tingkat kot..kami jln smpai level 2 jek..~

~kt blakang pasar ade jualan basah..byk makcik2 jual sayur2 n bahan mentah..~

~ok dh naik tuk tuk nk balik ke tpt paking keta tadi :) ~

~mcm dh beso je gayanya..nk dok sorang2 kt tepi tu..tp tuk tuk ni pn xlaju..keta byk..~

~relax je uncle ni..senang hati nmpk..hehe~

~ok njk smpai Lee Garden Plaza dh..tu station ketapi hatyai aka haadyai.. :)~

~ha ni ler Lee Garden Plaza..kami slalu parking keta kt basement then jln2 kwsn sekitar..plaza ni mcm btl2 kat tgh2..easy access within walking distance..paking dlm ni free jek..tp mmg dia cek btl..siap tgk IC n check boot keta lagi..nk masuk plaza ni semua beg akn diperiksa oleh guard yg jaga pintu..dia takut org bawa bom kot..hehe..kt dlm ni mcm plaza kt KL gk..byk butik n kedai2..~

~buah2 kt hatyai ni mmg sume manis2..xrugi beli..confirm sedap pnya..~

~Odeon plaza ni mcm Lee Garden plaza gk..jenis supermarket..dekat2 je tptnya..tp kami mmg x masuk la..takat nk masuk plaza kt KL pn byk kan..so might as well kt jln2 tgk jualan tempatan yg mmg xde kt malaysia :) kt lorong2 plaza ni mmg sgt byk org menjual~


~peanut chiangmai ni sgt sedap..rasa dia lebih kurang mcm almond tp lg rangup dan lembut..tp agk mahal hrga dia..sepeket tu 100bhat (RM10)..ciput jek sepeket tu..tp sbb dia kacang kan..so sikit pn dh berat..~


to be continued :)


4 comments:

atty's said...

masa kty g hatyai dulu..musim buah kundang..besar2 kundangnya

Sidratul Muntaha said...

beso dah si aqeel tu aku negok
dah gaya bpk dia je

Zura Lee said...

Lee Garden Plaza tu yg kena bom dlu kn...

ALoNa CintamaniszLite said...

gi thailand ni makanan dia yg kena rasa (tp yg halal laa, kan)..

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio