Monday, May 1, 2017

Day 2 - to Maafushi Island we go

Assalamualaikum..

Haaa baru la nmpk view kat area airport..cntik rupanya lautan yg mengelilingi airport ni..sbln jln pn dh nmpk corals dan crystal clear water..subhanallah cantik..cntik dgn color turqoise nya😍

 
 
 
 

Dasyat speedboat kt jettyairport buat drift tadi😀 power tu..hihi

Naik speedboat to maafushi island usd25 (adult), usd13 (child). So dr Hulhumale stop by kat Male amik penumpang lain..

 
 
 
 
 
 
 

Geram btl tgk air laut ni..color turqoise yg sgt cantik..mmg crystal clear..kt tgh2 dh color gelap tu mksudnya dlm giler la tu..actually island2 kt maldives ni trbentuk dr Atoll (some kind of karang laut)...tu yg cntik tu air dia..nmpk plak corals..frm 1 island to another lebih kurang mcm dr airport kuala terengganu and nk pegi ke pulau redang, pulau perhentian, pulau rawa and etc..ha gitu la..kt setiap island ni ade la penempatan dia..cuma maldives ni agk maju la jgk..byk bangunan mcm pejabat tinggi2..especially Male (capital city of maldives) ☺

 
 
 
~artis top kt maldives ni😃~

 
 
 

Setibanya kt maafushi island, dh byk hotel guide yg tunggu and welcome us..masing2 bawa troli utk carry luggage😅 and kt sini tgh nk election ni..barisan nasionalcpn bertanding..sbb byk dacing🤣

Ok dh smpai hotel..rest dulu..ptg2 sket kt g survey pakej snorkeling and jln2 ptg kt beach☺

#suzieyahmadmaldivesvacation
#maldivesvacation
#27/4/2017-1/5/2017

Day 2 Maldives Vacation ~ Hulhumale sightseeing

Assalamualaikum..

Day 2..morning sightseeing at #hulhumale' ...smlm smpai gelap..xnmpk view..pagi ni br nmpk clear😅 kt sini kol 6pagi dh mcm kol 8pagi..terang dan ade sunlight..


 

 

 

 

~ni la bus stop..dekat je..2 minit jln kaki dh smpai~


 

~bus schedule~


 

 


Rupanya hotel kami beach view..xperasan ade beach🤣 stesen bas pn dekat sgt je..so pg ni breakfast kt cafe..mmg semua berasaskan tuna..kerabu tuna, kari tuna, tuna puff, roti canai tuna..blh pitam gini..seb bek byk bawak stok bukan-tuna😅


 

 

 

 

 

 

~kerabu tuna~


 

~kari tuna~


Ok total semua food yg kami amik tu mvr195 = rm55 😰 tapi air dark choc tu sgt sedap..hehe


Basically rumah2 kt sini jenis mcm apartment..xnmpk pn landed house..sbb city dia kecik je kan..so sume kena meninggi ke atas nk jimat space🙃


 

 



Lps breakfast kt smbung sightseeing kat beach plak..ade sukan skolah rupanya..meriah..mcm kt PD je rasa..bezanya wlaaupn ramai org, air laut dia still nmpk kehijauaun keturqoisan😄


So..now baru kol 8.14am tp dh mcm kol 12tghari. Relax dulu..then kt check out and gerak ke maafushi island via speedboat..huhu yg ni xdpt jimat sbb friday ferry xjalan..hnya ade speed boat..silap xsurvey freey timing masa booking flight..kalau tau dtg sini friday-tuesday instead of thursday to monday..ok xpe ingatan utk sape nk pegi..FRIDAY NO FERRY IS OPERATED☺


Tambang ferry usd2/pax (rm8.60), tambang speedboat usd20/ pax (rm86/pax) 🙃


#suzieyahmadmaldivesvacation

#27/4/2017-1/5/2017


Suziey.com maldives vacation

Assalamualaikum..

The journey is begin‼️

Alhamdulilah..safely landed at velana international airport aka male (read:mali) international airport😀

 

 
Touch down maldives kol 8.40pm..kat malaysia kol 10.30pm kot..time zone difference about 2hrs..

 
~aqeel stress kn paksa amik gbr😂~

 
~skali pandang mcm tulisan jawi😃~

Kami main redah je ni..x amik mana2 pakej pon..masa booking flight ticket, en suami dh risau dh..nk g jauh2 x ikut pakej..hehe..my response senang je..maldives ni islamic country..food halal senang dpt..dlm hati: ala rs mcm g langkawi je🤣🤢 bykla ko pnya langkawi cik puan suziey🤢 hehe..aci redah aje la kan..and kalau nk tau..booking flight pn 3 minggu lepas den buat..sama la mcm booking pakej #kembaraturkeysuzieyahmad dulu tu😂

 
 

Ok back to the journey..since main redah je kan..time ni la Allah nk uji..blh plk trlupa nk print voucher hotel..makanya terpinga2 la kejap kt airport tadi..nk access email xde wifi la plak😅seb bek ade information counter..so dptkn phone number hotel and guna public phone dia..free jek..nk jd cite rupenye hotel yg di booked dh rebranding and tukar nama🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️dgr dalam phone mcm bunyi2 "old town komford"..rupanyaaaaa Awesome Confort🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

Ok brjya check booking and inform we are on the way..sempat tukar duit Rufiyya..currency MVR (maldives rufiyya) ni xde kat malaysia..hnya ade kt maldives je..so blh tukar kt airport..ade bank of maldives😊 usd1 = mvr15 = rm4.30

Ok now cemana nk g hotel ni..kalau hotel arrange airport transfer usd10, kalau naik bas lebih kurang usd1 jek..so jadilah pelancong yg bijak 🤣🤣 kami redah naik bas..org hotel ckp bus stop last skali..bila tnya driver bus, 2nd stop..dlm hati dh cuak mana satu btl ni..rupanya mmg 2 stop je..situ la last stop dan situ la 2nd stop🤦🏻‍♀️😂

Stlh brjln mcm typical pelancong yg baru sampai😜 akhirnya ketemu jgk hotel ni..rupany dekat banget dgn stesen bas..cuma kami tersilap amik jalan..bl dh jauh mcm sesat, mnta tlg org kedai green mart call kan hotel tnya mana location..hehe..bakar lemak kami mlm2 ni🤡 singgah white mart beli air..senang nama kedai kt sini..guna color je..green mart ade, white mart ade..kalau jauh lagi kami pegi mau jmpa blue mart dan black mart😝

 
 
 


So tu je la kisah mlm pertama kami..agk sadis tp best..barula adventure gitu😅 esok kt survey2 pakej2 activity plak ye..and esok jg kam akn berangkat ke maafushi island and stay kt sana utk 3 mlm ☺️

#suzieyahmadmaldivesvacation
#27/4/2017-1/5/2017

Wednesday, April 26, 2017

Cappadocia, Turkey 🇹🇷

Assalamualaikum..

Cappadocia sgt indah dgn view putih salju..xpuas mata memandang..walaupn its freezing cold, tp best..dr cappadocia heading to pamukkale yg trletak 600km dr cappadocia amik masa about 8 hours by road via konya..
.
 

 

 

Kalau di cappadocia sana sini nmpk snow and putih je pemandangan, unlike pamukkale and along the way..snow dh semakin mencair..hills, mountain dan jg ladang2 semua dh semakin kelihatan..mksudnya dh mula nmpk coklat2 color tanah and rumput mati😅sbb pamukkale is warmer than cappdocia..even tho warmer but still negative degrees ok..still kena put on winter coat😅 sbb tu ade jgk la kwsn2 yg masih dilitupi penuh dgn salji..

 
 
.
 

pamukkale is a cotton castle..pamuk (cotton) kale (castle). Esok kami akn tour to cotton castle☺️ Tpt paling terkenal dgn penghasilan cotton no 1 dan terbaik di turkey..Mlm ni overnite at Pamukkale and akn check out kol 8 pagi esok utk nxt activity☺️
.
 
Walaupn rs mcm pack ikut tour package..tp for me syukur Alhamdulillah kami ikut tour group..ade hikmahnya bl kami xdpt book tiket flight to istanbul sdiri..Allah dh sedikan perancangan terbaik dia..kalau kami dpt tiket flight dan dtg sdiri ke turkey rasanya byk sgt tpt yg kt xtau nk pegi..cth mcm restaurant utk lunch..so far semua lunch meals mmg sedappp dan mostly traditionally hand made😍 and for info, kesemua restaurant yg kami pegi trletak di padang jarak pdang terkukur😂 maksudnya sekelilijg restaurant adlh kawasan lapang yg tiada bangunan/kedai lain pun..yg bagusnha depa suka demo food depa yg dibuat manually secara tradisional.
.
 
 
 
 

Tp apepun ikut ur schedule..pln ahead☺️

#kembaraturkeysuzieyahmad
#winter
#26/1/2017-4/2/2017
Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio